Tot 1600 euro compensatie voor bijna half miljoen huishoudens

Dit jaar zullen huishoudens met een gedeelde aansluiting op zowel gas als elektriciteit op een forse compensatie kunnen rekenen. Dat blijkt uit nieuwe plannen die vandaag bekend zijn gemaakt door het ministerie van Economische zaken. De compensatie zal worden toegekend aan bijna een half miljoen huishoudens die niet kunnen profiteren van het prijsplafond. In sommige gevallen kan de compensatie oplopen tot een maximum van €1600.

 

Bijna half miljoen huishoudens profiteren niet van prijsplafond

Sinds het begin van 2023 is het zogenaamde prijsplafond ingegaan. Door het prijsplafond betaalt u een maximum tarief per m3 gas en kWh stroom. Hierbij gaat het om €1,45 per kuub gas en €0,40 per kWh stroom. Dit maximum is geldig tot een verbruik van 1400 m3 en 2900 kWh.

Helaas bleek al snel dat niet alle huishoudens konden profiteren van deze maatregel. Zo vallen mensen met blokverwarming, studenten in gedeelde huizen, en woongroepen niet altijd binnen de lijntjes van de afspraken.

Alleen al in Brabant hebben 45.000 mensen zelf geen ketel. Al deze mensen hebben een collectieve gasrekening die vaak in de huurprijs verrekend wordt. Al deze huishoudens vallen buiten de boot op basis van de huidige regels van het prijsplafond.

 

Oplossing bekend gemaakt door minister Jetten

Om het systeem eerlijk te houden zijn er nieuwe regels bedacht door minister Rob Jetten. Deze regels moeten er voor zorgen dat iedereen gecompenseerd wordt voor de extreem hoge energieprijzen.

Op basis van het huidige voorstel zal elke bewoner van zelfstandige wooneenheden, zoals appartement, aanspraak kunnen maken op bijna 1600 euro compensatie. Mochten de energieprijzen de komende periode nog verder stijgen, dan zal dit bedrag wellicht nog hoger uitvallen.

Voor mensen die in een gedeelde wooneenheid wonen, zoals bewoners van een studentenhuis of woongroep, zal dit bedrag oplopen tot €660 per bewoner.

Naast deze nieuwe compensatie voor 2023 zal er ook gekeken worden naar een compensatie voor de gemiste energietoeslag a €190 van november en december 2023. Voor zelfstandige wooneenheden wordt de complete €380 gecompenseerd. Voor gedeelde wooneenheden moet deze vergoeding nog vastgesteld worden.

 

Positief ontvangen

Onder andere De Woonbond en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn blij met de gepresenteerde plannen.

”Wij zien een dappere poging om ook deze bewoners te compenseren voor de hogere energieprijzen in 2023.”

 

Aanvraag wordt geopend vanaf midden februari

Om daadwerkelijk gecompenseerd te worden zal er wel een aanvraag indient moeten worden. Naar verwachting kan dit vanaf midden februari. Het insturen van de compensatieaanvraag zal moeten gedaan worden door de vereniging voor eigenaren (VVE), de verhuurder, of de woningcorporatie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave