Kwart zonnepanelen niet geregistreerd volgens Stedin

Uit onderzoek van netbeheerder Stedin blijkt dat ongeveer een kwart van de zonnepanelen niet geregistreerd is. Zo bleek uit satellietbeelden van diverse wijken in Delft en Rotterdam dat een groot deel van de geïnstalleerde zonnepanelen niet bij de netbeheerder bekend was. Wanneer dit voor het hele verzorgingsgebied van Stedin zou gelden (Zuid-Holland en Utrecht) dan zou dit gaan om een totaal van ongeveer 326.000 zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn bij elkaar goed voor ruwweg 81,5 megawatt aan zonnestroom. Om beter inzicht te krijgen in het totale vermogen aan zonnestroom vraagt Stedin consumenten om hun zonnepanelen te registreren via www.energieleveren.nl.

 

Afstemmen vraag en aanbod

Huishoudens die meer stroom opwekken dan verbruiken leveren dit terug aan het energienetwerk. Dit noemt men ook wel salderen. Wanneer dit salderen bekend is bij de netbeheerder dan kan die deze gegevens gebruiken bij het afstemmen van de vraag en aanbod naar stroom. Dit is belangrijk omdat zo de duurzaam opgewekte stroom altijd verbruikt worden. Naast deze reden is het registreren van de zonnepanelen overigens ook nog eens veiliger voor monteurs die aan het elektriciteitsnetwerk werken. Om deze reden doet Stedin nogmaals de oproep om zonnepanelen te registreren.

 

Grote impact op elektriciteitsnet

Aangezien er steeds meer zonnepanelen worden geïnstalleerd in Nederland wordt de impact op het elektriciteitsnet steeds groter. Dit is natuurlijk goed nieuws, maar het is welk belangrijk dat deze zonnestroom efficiënt gebruikt kan worden. Hoe duidelijk de opbrengsten voor Stedin zijn, hoe beter zij kunnen inschatten of er op specifieke plekken modificaties aan het stroomnetwerk nodig zijn. Op deze manier kan de zonnestroom efficiënt verbruik worden waardoor we landelijk minder CO2 uitstoten.

 

Sterke groei zonnepanelen

Volgens netbeheerder Stedin groeit het aantal zonnepanelen in haar verzorgingsgebied erg snel. Zo werd er tijdens de eerste zes maanden van 2018 voor 45 megawatt aan zonnevermogen geïnstalleerd. Dit is ruim twee keer zo veel als tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Dat het geïnstalleerd vermogen zo snel groeit komt volgens Stedin vooral door de aantrekkende economie. Veel huishoudens hebben hierdoor meer te besteden waardoor ze eerder bereid zijn om geld te investeren in zonnepanelen. Daarnaast worden ook steeds meer nieuwbouwwoningen opgeleverd met zonnepanelen.

Naast een sterke groei op woningen groeide ook het totale vermogen op bedrijfspanden met 32 megawatt tot een totaal van 112 megawatt. Hiermee komt ongeveer een derde van de opgewekte zonnestroom voor rekening van bedrijven. Hiermee ligt het totale vermogen bij particulieren en bedrijven in Zuid-Holland en Utrecht op een totaal van 438 megawatt. Maar uitgaande van de steekproef van Stedin zou dit nog wel eens een stuk hoger kunnen zijn.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave