Tot 1000 keer meer ruimte nodig voor duurzame stroom

Uit onderzoek van de Leidse milieuwetenschappers John van Zalk en Paul Behrens blijkt dat het produceren van duurzame stroom tot wel duizend keer meer ruimte kost dan het opwekken van grijze stroom. Uit de resultaten die zijn gepubliceerd in het vakblad Energy Policy blijkt dat vooral biomassa een grote verbruiker is van grond.

 

Vermogen per vierkante meter

In het onderzoek van de Leidse onderzoekers is gekeken naar het vermogen dat per energiebron kan worden opgewekt per vierkant meter. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat zonne- en windenergie tot wel 50 keer minder vermogen leveren in vergelijking met steenkool. Als de prestaties van zonne- en windenergie worden vergeleken met aardgas dan gaat het zelf om een vermogen dat ongeveer 100 keer lager ligt. De energiebron met het laagste vermogen per vierkante meter is biomassa, dat goed is voor 0,8 Watt per vierkante meter. Dit is meer dan duizend keer lager dan het vermogen van aardgas, dit komt namelijk uit op 1000 Watt per vierkante meter.

 

Ruimtegebrek dreigt voor natuur en voedselproductie

Eerder dit jaar waarschuwde Rijksadviseur en landschapsarchitect Berno Stootman al dat zonneparken en windmolens het Nederlandse landschap flink doen veranderen. Zo worden steeds meer zonneparken gebouwd op locaties waar eerder weilanden of akkers lagen. Hiermee gaat het opwekken van duurzame stroom ten kosten van onder andere de natuur, het typisch Nederlands landschap en de voedselproductie. En dit is een probleem. Aangezien we wereldwijd te maken hebben met een groeiende wereldbevolking zal ruimte steedse schaarser worden. Zo is er steeds meer woonruimte nodig en meer land voor het verbouwen van voedsel. Om deze reden is het opwekken van energie door middel van bijvoorbeeld biomassa te ruimte intensief geworden.

 

‘’De verbranding van biomassa levert relatief weinig energie op, terwijl de grond waarop deze geteeld wordt ook gebruikt kan worden gebruikt om voedsel te verbouwen.’’ aldus Paul Behrens dat het onderzoek verrichte.

 

Volgens Behrens is het installeren van zonnepanelen op daken wel een goede oplossing. De ruimte op daken worden namelijk toch niet gebruikt voor andere doeleinde. Daarnaast zijn windparken volgens de onderzoeker ook ideaal, deze nemen namelijk weinig ruimte in beslag. Naast deze reeds veel toegepaste methode ziet Behrens ook kansen voor toekomst technologieën zoals algenparken.

 

Fossiele brandstoffen geen oplossing

De onderzoekers willen met het onderzoek overigens de positie van hernieuwbare energie niet aantasten. Zo zegt Behrens dat fossiele brandstoffen zeer vervuilend zijn en daarom geen toekomst hebben. Wel denken de wetenschappers dat we slimmer met onze ruimte om moeten gaan. Zo kan landbouwgrond best gebruikt worden door het verbouwen van voedsel en het installeren van windmolens. Daarnaast moeten we wellicht accepteren dat we in de toekomst overal onze energiesystemen tegen zullen komen.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave