Collectieve inkoop energie

Steeds vaker worden consumenten er voor benaderd, een collectieve inkoop energie. Door middel van een collectieve inkoop bundelt een organisatie de kracht van (tien) duizenden consumenten. Hierdoor hoopt het een scherpere prijs bij een energieleverancier af te kunnen dwingen. De ANWB, Vereniging Eigen Huis, Sloop de Crisis en de Consumentenbond zijn momenteel de grootste collectieve inkoop organisaties. Hiernaast zijn er nog tientallen andere kleine organisaties die ook met een groep consumenten inkoopt. Het meedoen aan een collectieve inkoop kan voordelig zijn, maar dit is lang niet in alle gevallen zo.

 

Het energiecollectief in het kort;

Door middel van een energiecollectief kunt u energie inkopen met een grote groep mensen. Dit biedt u diverse voordelen, maar ook nadelen. Volgens organisatoren is het grootste voordeel dat u profiteert van goedkope energie. En u hoeft weinig te regelen. U moet er overigens wel rekening mee houden dat het aanbod niet altijd het goedkoopste is. Daarnaast hebt u weinig inzicht in het aanbod en de deelnemende energieleverancier. En ook komt u weinig te weten over bijvoorbeeld de duurzaamheid en de klantenservice van de winnende energieleverancier. Als vergelijkingswebsite zijn wij daarom behoorlijk sceptisch over de deelname aan collectieve. Dit komt vooral omdat de gemiddelde prijs geen goede vergelijking is voor uw persoonlijke situatie.

 

Direct naar;

 

Hoe werkt een collectieve inkoop of energieveiling?

Een collectieve inkoop, of ook wel energieveiling genoemd, werkt eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer u vereniging, bedrijf of organisatie een collectief organiseert kunt u zich inschrijven. Hierbij zult u wat persoonlijke informatie achter moeten laten en uw stroom- en gasverbruik. Na het sluiten van het collectief kunnen alle deelnemende energieleverancier een aanbod doen. De energieleverancier die gemiddeld het laagste bod biedt wint de energieveiling. Na deze veiling ontvangt u een persoonlijke aanbod op basis van uw verbruiksgegevens. Dit vrijblijvende aanbod kunt u accepteren of weigeren. Wanneer u het aanbod accepteert zult u overstappen naar de energieleverancier van het winnende bod.

 

Aanbod collectieve inkoop vergelijken

Hebt u zich ingeschreven voor een collectieve inkoop? En hebt u een aanbod ontvangen? Vergelijk dit aanbod dan ook eens met de tarieven op onze website. Voer uw verbruik in bij ons vergelijkingstool en check of het wel zo voordelig is. Zo weet u zeker dat u een verstandige keuze maakt.
 

 

Voordelen collectieve inkoop energie

Het voordeel van een collectieve inkoop energie is dat er een hoge korting op energie kan worden gerealiseerd. Dit komt omdat energiebedrijven graag in één keer een grote groep consumenten aan zich bindt. Hoe meer mensen er mee doen, hoe hoger deze korting kan oplopen. De energieleverancier die uiteindelijk de beste prijs biedt zal de collectieve inkoop winnen. Deze kan hun aanbod voorleggen aan alle deelnemers van de collectieve inkoop. Alle deelnemers kunnen vervolgens zelf besluiten of ze dit aanbod aannemen of niet. Aan het aanmelden voor een collectieve inkoop zitten verder geen verplichtingen.

 

Nadelen collectieve inkoop energie

Het meedoen aan een collectieve inkoop kent ook diverse nadelen. Zo worden er vaak een hoop kosten gemaakt tijdens het opstarten en promoten van een collectieve inkoop. Deze kosten zullen moeten worden gecompenseerd door een extra opslag voor de organisator. Hierdoor valt het energieproduct al snel een stuk duurder uit.

Naast deze kosten is er nog een probleem met het collectief inkopen van energie. Er wordt namelijk gekeken naar een gemiddelde prijs. En niet naar uw specifieke situatie. Aangezien uw verbruik vaak niet overeenkomt met het gemiddelde wordt er geen goede vergelijking gemaakt. En is de kans groot dat u toch niet het goedkoopste uit bent. Als voorbeeld; wanneer de gasprijs in het collectief redelijk hoog ligt en de stroomprijs juist wat lager. En u verbruikt relatief veel gas en weinig stroom. Dan bent u helemaal niet voordelig uit. Terwijl het aanbod voor het grote deel van de groep wel voordelig is.

Lees ook; Collectief inkopen van energie niet voordelig

Naast deze 2 belangrijke nadelen zijn er nog diverse nadelen te bedenken. Zo doen niet alle energieleveranciers mee aan collectieve inkooprondes. Waardoor de concurrentie en het aanbod niet volledig is. Daarnaast wordt er ook niet goed gekeken naar bijvoorbeeld duurzaamheid. Of hoe goed de klantenservice van een energieleverancier is. Daarnaast is het in sommige gevallen zelfs nodig om lid te zijn van een organisatie om mee te kunnen doen. Waar vaak ook weer kosten aan verbonden zijn. Al met al voldoende reden om nogmaals na te denken of u wel mee moet doen aan een collectieve inkoop energie.

 

Collectieve inkoop energie lang niet altijd voordelig
Collectieve inkoop energie lang niet altijd voordelig

 

Organisatie energiecollectief zeer lucratief

Het organiseren van een energiecollectief kan zeer lucratief zijn. En daarom stappen steeds meer organisatie en bedrijven in deze markt. De organisator van een energieveiling ontvangt van een energieleverancier al snel tussen de €30,00 en €100,00 per overstapper. Dat dit interessant is voor grote organisatie zal u dan ook niet verbazen. Neem bijvoorbeeld een vereniging als Vereniging Eigen Huis (VEH). Deze vereniging heeft 600.00 leden. Hiervan schrijft ongeveer 7 tot 10 procent zich in voor de veiling. Daarvan stapt uiteindelijk ongeveer 20 tot 40 procent over naar de winnende aanbieder. Hierdoor verdiend de organisatie al snel rond de €800.000 met slechts 1 energiecollectief. Een flinke melkkoe voor grote organisaties als VEH, de ANWB en de Consumentenbond.

 

Wel of niet deelnemen?

Op basis van bovenstaande nadelen zouden wij aanraden om niet al te veel waarde te hechten aan een collectieve inkoop. Inschrijven kan natuurlijk altijd, maar er blind vanuit gaan dat u het goedkoopste uit bent kan niet. Om deze reden raden wij consumenten aan om toch altijd het aanbod te vergelijken met andere producten in de markt. Is de energieveiling voordeliger? Dan kunt u daar voor kiezen wanneer alle randvoorwaarden goed zijn. Bent u toch duurder uit? Sluit dan zelf gewoon een energieproduct af. Dit is heel eenvoudig en is in enkele minuten geregeld.

 

Voordelen zelf het aanbod vergelijken

Zelf op zoek gaan naar het beste en voordeligste aanbod kent meerdere voordelen. De belangrijkste voordelen sommen wij hieronder voor u op.

  • U kunt vergelijken op basis van het complete aanbod aan energieproducten.
  • Kies zelf het moment van uw overstap.
  • Hoogste besparing mogelijk door lagere tarieven en hogere kortingen.
  • U kunt ook vergelijken op basis van bijvoorbeeld service, duurzaamheid en voorwaarden.

 

Belangrijkste collectieve inkooporganisaties

Er zijn diverse grote bedrijven en partijen die energie collectieve organiseren. Sommige bedrijven hebben zich tevens helemaal gespecialiseerd in het opzetten en promoten van energiecollectieven. De grootste collectieven zijn momenteel die van de ANWB, Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, Sloop de Crisis en de ANBO. Deze organisatie en bedrijven organiseren deze collectieven vaak om klanten / leden een voordelige prijs voor energie te bieden. Daarnaast verdienen de bedrijven, net als vergelijkingswebsites, flink aan de organisatie van het energiecollectief. De energieleverancier betaalt namelijk flinke bedragen voor elke nieuwe klant. Al deze extra kosten worden mogelijk verder in de prijs verwerkt. Wat weer extra kosten met zich meebrengt.

 

Collectieve Inkoop Energie 2021

Voor het jaar 2021 hebben tot nu toe alleen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) weer een energiecollectief bekend gemaakt. U kunt zich vrijblijvend aanmelden voor dit collectief tot 11 april 2021 (Consumentenbond) of 4 oktober 2021 (VEH).

 

Overzicht grootste energie collectieve

In onderstaande tabel is een overzicht te vinden met de grootste energie collectieve van de afgelopen tijd. Hierbij is onder andere af te lezen wat de laatste inkoop was en welke winnaars hierbij naar voren kwamen. Wat direct opvalt is dat vooral Budget Energie en de NLE vaak winnen. Deze twee energieleveranciers hebben zich echt gericht op het winnen van energie collectieven.

OrganisatieHistorie veiling1 Jaar Vast3 Jaar Vast
Vereniging Eigen Huis4-10-2021N.t.b.N.t.b.
Consumentenbond11-4-2021N.t.b.N.t.b.
Consumentenbond2020OnbekendOnbekend
Vereniging Eigen Huis2020OnbekendOnbekend
Consumentenbond2019Budget EnergieGreenchoice
Vereniging Eigen Huis2019EssentEssent
Consumentenbond2019ENGIEENGIE
Consumentenbond2017Budget EnergieEnergieflex
Vereniging Eigen Huis2017Budget EnergieVandebron
Sloop de Crisis2016Budget EnergieNLE
ANWB2014Budget EnergieNLE
Anbo2014Budget EnergieNLE

 

ANWB Collectieve Inkoop Energie

De Koninklijke Nederlandse Toeristen Bond ANWB houdt zich voornamelijk bezig met verkeer en toerisme. Maar het organiseert ook regelmatig een energieveiling voor haar leden. De laatste collectieve inkoop werd gedaan op 27 februari 2014. Hierbij wonnen zowel de Nederlandse Energie Maatschappij als Budget Energie. Deze energiecontracten waren overigens over het algemeen nog duurder dan de voordeligste energiepakket bij vergelijkingswebsites. Een belangrijke indicatie dat het aanbod lang niet altijd het beste is. In het jaar 2015, 2016 en 2017 heeft de ANWB tot nu toe nog geen energieveiling opgestart.

 

Energie Collectief Consumentenbond

De Consumentenbond komt op voor de belangen van consumenten. En daarom helpt het leden met het besparen op kosten en het maken van slimme keuzes. De organisatie test producten, zoekt zaken uit en adviseert haar leden. Daarnaast biedt het ook jaarlijks een energieveiling. In 2017 waren de winnaars van het Energiecollectief van de Consumentenbond Budget Energie en Energieflex. Het voordeligste eenjarige energiepakket werd geboden door Budget Energie. Het voordeligste driejarige energiepakket werd aangeboden door EnergieFlex.

 

Sloop de Crisis Energiecollectief

Sloop de Crisis is speciaal opgericht om consumenten te helpen met het besparen op vaste lasten. De organisatie werd onder andere gepromoot via het televisieprogramma ”Een dubbeltje op zijn kant”. Een RTL programma waarbij gezinnen met flinke schulden geholpen werden door coach Annemarie van Gaal. Via Sloop de Crisis is het mogelijk om u in te schrijven voor diverse collectieven. Het bekendste is het energiecollectief. Maar Sloop de Crisis biedt ook veilingen voor leningen, mobiele telefonie en TV & Internet. En ook verzekeringen, hypotheken en leasecontracten kunnen worden vergeleken via het collectief. Of deze collectieve heel voordelig zijn voor uw situatie is lastig te zeggen. Het bedrijf maakt namelijk ook een hoop kosten om de veilingen te promoten.

 

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis komt op voor iedereen die een eigen huis heeft of wilt kopen. Hierbij richt het zich vooral op het duurzaam en betaalbaar houden van de woningmarkt. Door lid te worden voor €27,00 per jaar ”Staat u sterker” voor de organisatie. Op dit moment biedt de vereniging een collectieve inkoop voor Energie, Zonnepanelen en Schilderwerk. Op dit moment hebben al bijna 10.000 mensen zich inschreven voor het Energiecollectief 2017 van Vereniging Eigen Huis! In totaal hebben al meer dan 500.000 huishoudens een overstap gemaakt via het collectief van Vereniging Eigen Huis.

 

Collectieve Inkoop Energie Anbo

Ook ANBO organiseert regelmatig een energieveiling voor haar leden. ANBO is een belangenorganisatie speciaal voor senioren. De laatste energieveiling werd georganiseerd in november 2014. Tijdens deze veiling won het aanbod van Budget Energie. Eerder dat jaar won ook de NLE alleen eens een veiling van het ANBO. Ondanks de scherpe tarieven was het aanbod van beide bedrijven niet het voordeligste in de markt. Dat was namelijk te verkrijgen via diverse vergelijkingswebsites.

 

Opvallend; Consumentenbond in zee met Budget Energie

De laatste energieveiling van de Consumentenbond, op 22 oktober 2019, kende Budget Energie als winnaar voor het eenjarige aanbod. Niet zo gek zou je zeggen. Toch is het wel opmerkelijk. Nog geen twee weken later publiceerde de Consumentenbond samen met Greenpeace en Natuur & Milieu de Stroomranking. Aan de hand van de Stroomranking kunnen mensen zien hoe duurzaam een energieleverancier is. Doel van deze ranking is om consumenten bewust te maken van hoe duurzaam een energieleverancier is. De hoop van de organiseerde organisaties is natuurlijk dat men kiest voor een goed presterende energieleverancier. Laat Budget Energie nou net erg slecht scoren op dit gebied. Qua duurzaamheid scoort Budget Energie slechts een 3,7 uit 10. Hiermee behoort het tot een van de slechte energieleveranciers in de markt. Dit maakt het winnende bod en het latere advies nogal tweestrijdig.

 

‘’We eisen wel dat ze groene stroom leveren, maar kijken niet naar de duurzaamheid van het bedrijf. Ons Energiecollectief richt zich vooral op prijs, op de beste aanbieding voor consumenten.’’ aldus Joyce Donat van de Consumentenbond.

 

Collectieve Inkoop Energie 2019

Ook aan het begin van 2019 zijn er weer twee grote partijen die adverteren met een collectieve inkoop energie. Vereniging Eigen Huis organiseert een nieuwe veiling waarvoor u zich tot 13 februari 2019 kan inschrijven. Aan deze veiling doen enkele geselecteerde energieleveranciers mee die voldoen aan voor ons niet terug te vinden ‘’kwaliteitseisen’’. Na de veiling zullen deelnemers uiterlijk 27 februari een aanbod ontvangen voor een eenjarig of driejarig energiecontract.

Naast de Vereniging Eigen Huis organiseert ook de Consumentenbond weer een energiecollectief. Hiervoor kunnen mensen zich inschrijven tussen 14 januari en 12 maart 2019. Na de inschrijven zal de Consumentenbond gaan onderhandelen met diverse energieleveranciers. Hierna ontvangt u uiterlijk 2 april 2019 een ‘’persoonlijk’’ aanbod. De collectieve inkoop energie zal 1 mei 2019 sluiten, hierna kunt u dus niet meer van het aanbod profiteren.

Ondanks dat deze collectieven best voordeliger kunnen zijn raden wij consumenten altijd aan om energieleveranciers te vergelijken op hun eigen verbruik. De goedkoopste energieleverancier in het collectief is namelijk niet altijd de goedkoopste energieleverancier voor u. Lees hier meer over de haken en ogen van een collectieve inkoop!

 

Energie Collectief 2018

Wilt u dit jaar zelf een kijken of u voordeliger uit bent met een energiecollectief? Kies dan voor een van de energiecollectieven die in 2018 worden georganiseerd. Dit jaar zal in ieder geval de Consumentenbond een energiecollectief organiseren. Die doet dit namelijk elk jaar! Mochten andere organisatie in 2018 ook een collectief starten dan zullen wij dit hier vermelden. Kent u zelf nog een collectief? Laat het ons dan weten in een reactie!

Update: Ook Vereniging Eigen Huis heeft aangegeven dat het een energie collectief zal houden in 2018. Kijken hoe voordelig u uit bent met dit collectief? Meldt u dan aan voor 16 april 2018. Liever direct de beste prijs berekenen? Maak dan gebruik van onze energievergelijker! Hierin vindt u het voordeligste aanbod van 20+ energieleveranciers inclusief de traditionele en nieuwe aanbieders!

 

Kijk ook; RTL Nieuws: samen energie inkopen niet altijd voordeliger

Samen energie inkopen via een collectief is in 7 van de 8 gevallen minder voordelig dan zelf naar de beste energiedeal over te stappen via een vergelijkingssite. Video terug te zien via Youtube of hieronder.


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave