Bedrijven moeten verplicht energie gaan besparen


Volgend jaar zullen ruim 100.000 bedrijven verplicht worden energie te gaan besparen. Dit komt omdat de overheid na 25 jaar de Wet Milieubeheer wil gaan handhaven. In de Wet Milieubeheer is omschreven dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden.

 

Doelstellingen Energieakkoord behalen

Volgens Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is het naleven van de wet uit 1993 belangrijk. Zo kunnen de energiebesparende effecten meehelpen aan het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord. Ook diverse deelnemers aan het Energieakkoord hebben toegezegd te willen werken aan het naleven van de wet uit 1993.

 

Matige handhaving en bekendheid regels

Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruiken moeten voldoen aan de Wet Milieubeheer. In de wet is onder andere omschreven dat bedrijven panden voldoende moeten isoleren en duurzamere Ledverlichting moeten installeren. Deze regels gelden voor onder andere winkel, kantoren, horeca en fabrieken. Op dit moment is de handhaving op het gebied van de regels uit de Wet minimaal. Daarnaast weten veel bedrijven niet eens dat zij moeten voldoen aan de Wet Milieubeheer.

 

“Bedrijven moeten echt aan de bak. Het is te gek om los te lopen dat een wet die al vanaf 1993 geldt, 25 jaar na dato nog steeds slecht wordt nageleefd. Als we dat op alle terreinen zouden toelaten, wordt deze samenleving echt een zooitje en een rommeltje.” aldus Jan Jacob van Dijk (Gedeputeerde CDA)

 

Meer energiebesparende maatregelen nodig

Uit berekening blijkt dat er nog diverse energiebesparende maatregelen nodig zijn. Zo is in het Energieakkoord besproken dat er 100 petajoule aan energie bespaard moet worden. Op dit moment ligt de besparing volgens het Planbureau voor de Leefomgeving nog maar op 75 petajoule. Er zullen dus nog voor minimaal 25 petajoule aan maatregelen genomen moeten worden. Door het beter handhaven van de Wet Milieubeheer kan er naar verwachten 12,5 petajoule extra bespaard worden.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.