Ook Nederland is sinds vorige week lid van de Clean Energy Ministerial (CEM). Het CEM is een samenwerkingsverband van landen die proberen te innoveren op het gebied van duurzame energie-technologieën. Dit doen de landen met als doel om klimaatverandering tegen te gaan.
Oprichting Clean Energy Ministerial
Het CEM is in 2009 opgericht op initiatief van de Verenigde Staten. Op dit moment doen er 26 landen mee aan dit samenwerkingsverband. Belangrijke partners binnen het CEM zijn China, Rusland, India, Duitsland, Rusland en Frankrijk. Naast deze landen is ook de Europese Commissie een van de kennispartners binnen het samenwerkingsverband. Momenteel doen de landen binnen het CEM 90 procent van de wereldwijde investeringen in duurzame energie. Dit doen de landen onder andere in samenwerking met diverse private partijen.
Toetreden van Nederland
Met het toetreden van de CEM zal Nederland zich meer gaan richten op het uitwisselen van kennis en ervaring met andere deelnemende landen. Hierdoor profiteren zowel Nederland als andere deelnemende landen in het CEM van nieuwe kennis die kunnen bijdrage aan het behalen van belangrijke klimaatdoelstellingen. Naast kennis biedt het CEM ook een speciaal platform wat bijdraagt aan het behalen of eventueel zelfs overtreffen van het Europees klimaatdoel voor 2030.
‘’De Overeenkomst van Parijs stelt ons voor een enorme opgave. Om de doelstelling binnen handbereik te houden, zal de Europese Unie verder moeten gaan dan de huidige afspraak van 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Nederland werkt samen met andere Noordwest-Europese landen aan een kopgroep die zich sterk maakt voor verhoging van dit klimaatdoel. De Clean Energy Ministerial is een plek waar Europese landen met een ambitieuze klimaatagenda elkaar ontmoeten. Door samen te werken bereiken we meer en zorgen we bovendien voor een gelijk speelveld. Het internationale karakter vande Clean Energy Ministerial biedt daarnaast ook kansen voor de Nederlandse export. ’’ aldus minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
Financiering door private sector bevorderen
Naast het uitwisselen van kennis en ervaring zal Nederland dit jaar ook deelnemen aan een CEM-initiatief dat de investeringen uit de private sector moet bevorderen. Door onder andere het beter formuleren van beleid en reguleringen moet er meer geld vrijkomen om duurzame energietechnologieën te ontwikkelen. Naast dit initiatief wil Nederland wellicht ook deelnemen aan een project wat zich richt op het afvangen, gebruiken en opslaan van CO2. Deze technologie, ook wel CCUS genoemd, zal ook in samenwerking met de financiële sector bekostigd worden.