Meer energiebesparing belangrijk voor Nederland


We zullen in Nederland nog meer moeten gaan inzetten op energiebesparing. Want aangezien ons energieverbruik continue groeit, blijft het aandeel groene energie nog erg klein. Ondanks het opzetten van grote wind- en zonne-energie projecten blijft ons energieverbruik erg grijs. Er zullen dus meer regels nodig zijn op het gebied van energiebesparing. Dat melden diverse energiekenners tijdens een rondgang van dagblad Trouw.

 

Dweilen met de kraan open

Volgens Olof van der Gaag, directeur van de Vereniging voor Duurzame Energie, Is meer energie besparen noodzakelijk. De Vereniging voor Duurzame Energie is de belangrijkste branchevereniging van groene energiebedrijven. Momenteel is het volgens van der Graag vooral ‘’dweilen met de kraan open’’. Om deze reden pleit hij dan ook voor dwingende maatregelen, zoals bijvoorbeeld een maximum afname aan energie voor bedrijven. Daarnaast moeten ook de eisen aan woningen en het energielabel strenger gemaakt worden. Alleen op deze manier kan het aandeel duurzame energie snel genoeg groeien.

 

‘’Energiebesparing verdient zichzelf terug, terwijl zonnepanelen en windmolens nog wel subsidie nodig hebben.’’

 

Speerpunt nieuw kabinet?

Ook volgens energiekenners Pieter Boot moet energiebesparing hoger op de Nederlandse agenda komen. De energie-expert van het Planbureau voor de Leefomgeving geeft onder andere aan dat het nieuwe kabinet nieuwe wetten en regels moet gaan opstellen. Hij noemt het een ‘’dwingender instrumentarium’’.

Ondanks alle nieuwe duurzame energieprojecten bleek uit recente cijfers dat het duurzame energieverbruik in Nederland slechts op 5,9 procent ligt. Een percentage dat de afgelopen jaren slecht heel licht toeneemt maar eigenlijk veel sneller zou moeten groeien.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.