Waterkrachtcentrale

Een waterkrachtcentrale zet de kracht van bewegend water om in duurzame energie. Dit is mogelijk aangezien het vallende of stromende water een turbine aandrijft die door middel van een generator energie kan opwekken. In Nederland wordt bijna geen waterkracht energie gewonnen, dit komt voornamelijk door ons platte landschap. Hoe meer hoogteverschil er is, hoe interessanter waterkrachtenergie kan zijn. Wanneer er namelijk grote hoogteverschillen zijn zal het water harder stromen of meer kracht uitoefenen wanneer het valt. Hierdoor kan er eenvoudig meer energie opgewekt worden.

 

In het kort;

  • In Europa wordt ongeveer 11% van de energie opgewekt door middel van waterkracht.
  • Een gemiddelde waterkrachtcentrale wekt 75 jaar energie op.
  • Waterkrachtcentrales zijn schoon en een bron van duurzame energie.
  • Duurzame energie wordt voor 60% opgewekt door middel van waterkracht.
  • Waterkrachtcentrales kunnen een grote impact hebben op de omgeving.

 

Waterkrachtenergie (Hydro-elektriciteit)

Energie die gewonnen wordt uit stromend of vallend water wordt waterkrachtenergie of hydro-elektriciteit genoemd. Waterkrachtenergie is een vorm van duurzame energie aangezien de stroom aan bewegend of vallend water onuitputtelijk is. Dit betekent dat we zonder problemen nog duizenden jaren kunnen profiteren van waterkrachtenergie. Daarnaast is het winnen van waterkrachtenergie (direct) niet schadelijk voor het milieu, wat tegenwoordig ook steeds belangrijker is.

 

Waterkrachtcentrale Nuon - Alphen aan de Maas
Waterkrachtcentrale Nuon – Alphen aan de Maas Bron; Nuon.com

 

Waterkracht(centrales) in Nederland

Ook in Nederland wekken we energie op door middel van waterkracht, maar dit aandeel is maar heel klein. Van alle duurzame energie die we opwekken in Nederland is nog geen half procent opgewekt door middel van waterkracht. De waterkrachtenergie die we opwekken wordt opgewekt door 4 middelgrote en twee kleinere centrales. De klein en middelgrote centrales kunt u vinden op de volgende plaatsen;

  • Hagestein (Middelgroot, de Lek)
  • Amerongen (Middelgroot, de Neder-Rijn)
  • Lith (Middelgroot, de Maas)
  • Linne (Middelgroot, de Maas)
  • Roermond (Klein, de Roer)
  • Gramsbergen (Klein, de Vecht)

Alle Nederlandse waterkrachtcentrales wekken voldoende duurzame energie op voor ongeveer 30.000 huishoudens. Hiermee is de energiebron veel kleiner dan bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie of biomassa.

 

Waterkrachtenergie in het buitenland

Buiten Nederland wordt er veel meer duurzame energie gewonnen door middel van waterkracht. Zo wordt er onder andere in de Alpen en Scandinavië veel energie opgewekt door middel van water. Deze vorm van energie kent voordelen, maar ook nadelen. Wat voordelig is aan waterkrachtenergie is dat het schoon en goedkoop is. Zo kost het bouwen van een waterkrachtcentrale een hoop geld, maar gaat hij daarna tientallen jaren lang mee. Daarnaast is waterkrachtenergie erg stabiel en bijvoorbeeld niet afhankelijk van het weer zoals windenergie of zonne-energie.

Naast voordelen hebben waterkrachtcentrales ook nadelen. Zo hebben de stuwmeren die worden aangelegd voor waterkrachtcentrales een grote invloed op de omgeving. Zo verandert het milieu in en om het water, moeten mensen verhuizen en ervaren waterdieren problemen met het passeren van de centrale. Om vissensterfte tegen te gaan worden er tegenwoordig wel steeds beter systemen aangelegd met goten, buiten en vistrappen. Hierdoor loopt de vissensterfte rondom waterkrachtcentrales steeds verder terug.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave