In de toekomst leven en wonen we allemaal volgens het all-electric concept. Dit betekent dat we geen fossiele brandstoffen zoals aardgas meer gebruiken, maar dat we enkel duurzame elektriciteit gebruiken als energiebron. We rijden bijvoorbeeld alleen nog met elektrische auto’s, we koken op inductieplaten en we verwarmen onze woning met een warmtepomp. Hierdoor worden we onafhankelijk van fossiele brandstoffen, en kunnen we wonen zonder CO2 uit te stoten.
Voordelen All-electric wonen
- Beter voor het milieu; We verbruiken minder fossiele brandstoffen waardoor we minder CO2 uitstoten.
- Goedkoper in verbruik; We verbruiken minder energie en besparen op de kosten van vastrecht- en netwerkkosten.
- Onafhankelijk; Wanneer u ook nog eens zelf energie opgewekt bent u minder afhankelijk van derde.
Nadelen All-electric wonen
- Hoge investering; Het zal het hoop geld kosten om al onze apparatuur en woningen om te bouwen zodat we all-electric kunnen wonen.
- Gasfornuis; Voor veel mensen zal het wennen zijn om te moeten koken zonder gasfornuis.
Aardgasloos wonen
De Nederlandse overheid wil dat we in 2050 geen CO2 meer uitstoten, en om deze reden zullen we over moeten gaan op aardgasloos wonen. Dit kunnen we doen door ons huis enkel nog duurzaam te verwarmen. Daarnaast moeten ook onze apparaten over op elektriciteit als energiebron. Om dit te realiseren zullen we moeten investeren in elektrische cv-ketels, zonneboilers, warmtepompen en elektrische kookmogelijkheden. Al deze apparatuur kan op termijn worden aangedreven door middel van energie die we zelf opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens.
Tip: Wilt u ook investeren in duurzame apparatuur voor uw woning? Kijk dan eens of u recht hebt op subsidies. Momenteel kunt u met de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) bijvoorbeeld subsidie ontvangen bij de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, palletkachel of biomassaketel.
Zuinig omgaan met energie
Wanneer we all-electric willen leven dan zal het ook steeds belangrijker worden om zuinig om te gaan met onze duurzaam opgewekte energie. Er is namelijk momenteel nog veel meer vraag naar duurzame energie dan aanbod. Om deze reden zullen we in de toekomst nog meer geld moeten investeren in het isoleren van onze woningen en gebouwen. En ook onze apparatuur en verwarmingssystemen zullen steeds zuiniger moeten worden. Lukt dit niet, dan komen we wellicht in energienood!
Nul op de meter
Naast all-electric wonen heeft men het ook wel eens over wonen met een ‘’Nul op de meter’’. Dit betekent dat een huishouden net zo veel energie opgewekt als het verbruikt. Volgens veel mensen is dit de toekomst van onze energievoorziening. Deze woningen zijn wel aangesloten op het energienetwerk, maar verbruiken gemiddeld net zo veel als ze opwekken. Schijnt de zon en wekken de zonnepanelen even meer op? Dan gaat dit het energienet in of wordt opgeslagen in een thuisbatterij. Is het een paar dagen donker en wordt er meer verbruikt dan opgewekt? Dan neemt de woning stroom op uit het netwerk. Dit zorgt uiteindelijk voor een ‘’Nul op de meter’’.
Kosten All-electric wonen
Wanneer we overgaan op all-electric dan zal de energierekening sterk dalen. Zo hebben we geen kosten meer voor aardgas, wat momenteel het grootste deel is van de gemiddelde energierekening. Daarnaast zullen ook de vastrechtkosten en netwerkkosten dalen aangezien we geen aardgasnetwerk en gasmeter meer hoeven aan te leggen. Ondanks dat dit mooi klinkt zal het all-electric wonen ook een prijskaartje hebben. Zo moeten alle huishoudens investeren in nieuwe apparatuur die niet werk op aardgas. En dit is duur, zo kost een warmtepomp al snel tussen de €5000,00 en €10.000,00. Daarnaast zullen ook steeds meer cv-ketels en gasfornuizen vervangen moeten worden.
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.
Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.
Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.
In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.
Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.
Ook te bereiken via