Duurzame energievoorziening sterk afhankelijk van weersomstandigheden

De hoeveelheid duurzame energie die we kunnen opwekken is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo is de opbrengst van wind- en zonnepanelen sterk afhankelijk van de hoeveelheid wind en zon die we op een dag hebben. Deze afhankelijkheid zorgt er voor dat onze samenleving kwetsbaar raakt op het gebied van onze energievoorziening. Om meer inzicht te krijgen in deze kwetsbaarheid, en het effect van klimaatverandering en variaties op deze kwetsbaarheid, doet het KNMI onderzoek.

 

Scenario; Noord Atlantische Oscillatie (NAO)

Een conditie waar het KNMI onder andere onderzoek naar doet is de zogenoemde Noord Atlantische Oscillatie (NAO). Deze conditie gaat vaak gepaard met lange koude perioden waarin het weinig waait op een groot deel van het noordwesten van Europa. Deze windstille perioden komen ook voor op de Noordzee waar een groot deel van de Europese windparken staat. De NAO kent een positieve en een negatieve fase. Tijdens de positieve NAO is de winter vooral zacht en nat, met veel wind. Een negatieve NAO is juist droog, koud en relatief windstil.

 

Effect NAO

De weersomstandigheden die gepaard kan met de NAO hebben een sterk effect op de Europese energievoorziening. Zo zal Nederland tijdens de koude windstille periode van de negatieve NAO een stuk minder windenergie kunnen opwekken. Dit is problematisch, zeker aangezien omliggende landen ook te maken hebben met tegenvallende windenergieopbrengsten. Hierdoor is het niet mogelijk om de tegenvallende opbrengst te compenseren met duurzame energie uit buurlanden. En dit is niet het enige probleem, zo zal ook de opbrengst aan zonne-energie teruglopen. Zo zorgt het stormachtige en bewolkte weer tijdens de negatieve NAO ook voor tegenvallende zonne-energieopbrengsten rond de Middellandse zee.

 

Lager aanbod, hogere vraag

Naast dat er tijdens een negatieve NAO minder duurzame energie kan worden opgewekt zal er in de meeste scenario’s ook een verhoogde vraag zijn. Door de kou en de temperaturen die vaak onder het vriespunt dalen tijdens de negatieve NAO zal er meer vraag zijn naar energie. Deze verhoogde vraag, tijdens een moment met een lagere opbrengst, zal het probleem enkel nog maar vergroten. Om deze reden gaat het KNMI nog intensiveren onderzoek doen naar verschillende variaties in het weer, en de effecten hiervan op onze duurzame energievoorziening.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave