Voordelen modelcontract energie

Sinds 2012 is het mogelijk om een modelcontract af te sluiten. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van het afsluiten van een modelcontract voor energie? Het modelcontract is een energiecontract met standaard regels en voorwaarden die u kunt afsluiten bij elke energieleverancier. Eigenlijk is alles hetzelfde aan dit energiecontract, behalve de energietarieven. De tarieven voor stroom en gas kunnen alle energieleverancier namelijk zelf vaststellen. Hierdoor is het vergelijken van energieleveranciers heel eenvoudig! U hoeft namelijk alleen op de tarieven voor energie te letten. En niet op de overige regels en voorwaarden!

 

Geschiedenis modelcontract

Het modelcontract biedt diverse voordelen volgens de ACMIn 2012 is het modelcontract op aanvraag van de NMa (nu Autoriteit Consument & Markt) en de branchevereniging Energie Nederland ontwikkeld. Met de ontwikkeling van één standaard energieproduct wilde de AMC en de branchevereniging het vergelijken van energieprijzen makkelijker maken. Sinds dien hebben steeds meer energieleveranciers een modelcontract met diverse vaste onderdelen. Wanneer u een modelcontract bekijkt dan bestaat dit uit onder andere;

  • De modelcontractvoorwaarden die bij alle modelcontracten uit precies dezelfde informatie bestaat. Deze informatie wordt tevens getoond in dezelfde volgorde.
  • De algemene voorwaarden van het energieproduct getoond volgens het model van branchevereniging Energie-Nederland.
  • De geldende tarieven voor de afname van stroom en gas.
  • Kwaliteitscriteria met de servicevoorwaarden.

 

Voordelen van een modelcontract

De ontwikkeling van en het kiezen voor een modelcontract kent diverse voordelen. Ten eerste is het modelcontract handig omdat het de energiemarkt eenvoudig vergelijkbaar maakt. U ontvangt namelijk overal hetzelfde energieproduct, maar dan tegen net andere tarieven. Zo weet u altijd waar u aan toe bent. Naast dit voordeel heeft het modelcontract voor energie nog meer voordelen. Hierbij gaat het onder andere om de volgende;

  • U ontvangt altijd stroom en gas tegen actuele tarieven. Hierdoor is het mogelijk om mee te profiteren van prijsdalingen.
  • U bent extra flexibel aangezien u uw contract maandelijks kunt opzeggen zonder extra kosten.

 

Nadelen kiezen voor modelcontract

Natuurlijk heeft het kiezen voor een modelcontract niet alleen maar voordelen. Het kiezen voor een vaste energiecontract heeft in vergelijking met het modelcontract diverse voordelen. Hierbij gaat het onder andere om de volgende;

  • Wanneer de prijzen voor energie stijgen zult u meer gaan betalen voor stroom en gas. De prijzen wijzigen normaal twee keer per jaar; op 1 januari en 1 juli.
  • Met een modelcontract profiteert u tijdens uw overstap vaak niet van leuke welkomstcadeaus, welkomstkortingen of extra lage tarieven.
  • U hebt geen zekerheid over de ontwikkeling van de energieprijzen.

 

Overstappen naar een modelcontract

Op de website van veel energieleverancier kunt u meer informatie vinden over hun modelcontract. Daarnaast kunt u vaak bereken want u gaat betalen uitgaande van de huidige energietarieven. Wanneer u wilt ingaan op dit aanbod dan kunt u zich aanmelden via de website van de energieleverancier. Deze zal uw eventuele huidige energieleverancier opzeggen. Zelf hoeft u enkel eenmalig uw meterstanden door te geven. Wanneer alles gereed is dan ontvangt u vanzelf bericht dat u bent overgestapt op het modelcontract naar uw keuze.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave