Eneco verwacht lagere winst vanwege aankomende privatisering


Mede door de aankomende privatisering verwacht de Eneco Groep dit jaar een lagere winst. Zo zal het bedrijf veel moeten investeren om de onderneming klaar te stomen voor de volgende fase. En zoals het vaak gaat, gaan hierbij de kosten voor de baten uit. Naast deze extra kosten heeft Eneco overigens ook nog eens te maken met een reeks incidentele resultaten die de winst drukken. Ondanks deze lagere winst sloot Eneco overigens de eerste helft van het jaar positief af, het boekte namelijk 31% meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder.

 

Sterke groei omzet

In het eerste deel van 2018 heeft Eneco flink meer omzet gedraaid, 2,1 miljard euro. Dit is ruim 31% meer dan tijdens dezelfde periode in 2017. Dat de omzet zo sterk gegroeid is komt onder andere door het overnemen van de klanten van de Duitse tak van het energieconcern E.ON. Uit deze omzet komt een bedrijfsresultaat van 115 miljoen euro naar voren. De uiteindelijk winst na belasting valt uit op een totaal van 75 miljoen euro, dit is ruim 20 miljoen lager dan in 2017. Voor de toekomst verwacht Eneco echter zeer positieve ontwikkelingen, maar het resultaat zal in 2018 toch tegen vallen door de extra kosten die de huidige strategie met zich meebrengen.

 

Investering in privatisering en duurzame toekomst

Om het koploperschap in de energietransitie vast te houden zal Eneco diverse investeringen moeten doen. Zo investeert het bedrijf onder andere in nieuwe partnerships en duurzame, innovatieve activiteiten. Begin van dit jaar sloot Eneco bijvoorbeeld een samenwerking met het lokale energiecollectief OM, dat duurzame windenergie aan Eneco klanten zal gaan leveren. Naast deze samenwerking tekende Eneco ook nog samenwerkingsovereenkomsten met de Nederlandse ontwikkelaar van windenergie YARD ENERGY en REScoopNL. Beide partijen zullen Eneco jaren lang gaan voorzien van 100% groene stroom uit Nederland. Daarnaast gaan Eneco en REScoopNL ook samenwerken op het gebied van warmte, besparing, levering, mobiliteit en opslag.

Download voor meer informatie het document ”Halfjaarbericht 2018”.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.