Warmtepomp

Aangezien we tegen 2050 geen CO2 meer willen uitstoten gaan we langzaam aan allemaal aardgasloos wonen. Dit betekent dat we ons water niet meer kunnen verwarmen door middel van een traditionele cv-ketel. Maar hoe gaan we dan ons huis verwarmen? Een duurzame oplossing die steeds meer toegepast zal worden is de warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving (aarde, water en lucht) waardoor een woning duurzaam kan worden verwarmt. En aangezien de warmtepomp 80% van de warmte uit de omgeving haalt is deze ook nog eens erg voordelig in gebruik. Zo ligt het verbruik van een warmtepomp tot wel vijf keer lager dan dat van een traditionele cv-ketel.

 

Direct naar;

 

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp wordt vaak vergeleken met die van een koelkast. Zo blijft een koelkast koud door het verzamelen van warmte uit de lucht in de koelkast. Deze warme lucht wordt vervolgens buiten de koelkast uitgeblazen. Een warmtepomp gebruikt een vergelijkbaar principe, het verzamelt warmte buiten uw woning, en deze geeft het binnen de woning weer af. Deze warmte kan worden gewonnen uit bijvoorbeeld de buitenlucht, de aarde of uit grondwater. Een warmtepomp heeft geen warmte nodig om te werken, zo kan het ook warmte winnen terwijl het buiten kouder is als binnenshuis.

 

Voordelen warmtepomp

 • Warmtepompen bieden een (zeer) hoog rendement.
 • Geniet langdurig van lagere jaarlijkse energiekosten.
 • Milieuvriendelijk, geen uitstoot van CO2.
 • Ontvang nu tot wel €2.500,00 subsidie vanuit de overheid.
 • Afhankelijk van het type ook te combineren met uw vloerverwarming / cv-ketel of te gebruiken om uw woning te koelen.

 

Soorten warmtepompen

Niet alle warmtepompen werken hetzelfde. Afhankelijk van de aanwezige bronnen rond uw woning kunt u kiezen voor een specifieke warmtepomp. Elk van deze warmtepompen kent zijn eigen voordelen, prijzen, installatiemethode en vermogen. Momenteel onderscheiden we de volgende soorten warmtepompen;

 1. Water-Water Warmtepomp

Wanneer u voldoende grondwater rondom uw woning heeft kunt u kiezen voor een water-water warmtepomp. Dit is een warmtepompsysteem dat zijn warmte uit het grondwater onttrekt. Deze warmte kan gebruikt worden als waterverwarming voor de centrale verwarming. Nadat de warmte uit het water onttrokken is zal het water weer geretourneerd worden. Een water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle soorten warmtepompen, maar dit systeem vereist wel een hoge investering. Zo moeten er naast de aanschaf van de warmtepomp twee putten worden geboord die volledig luchtdicht zijn. Het is namelijk essentieel dat het water niet in contact komt met de buitenlucht. Hierdoor komt het totale kostenplaatje al snel uit rond de €15.000,00. Naast kostbaar is de water-water warmtepomp zeer compact en snel rendabel. Daarnaast kan de water-water warmtepomp zomers worden gebruikt om de woning te koelen.

 

 1. Lucht-Water Warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt zijn warmte uit de buitenlucht. Dit is fijn, want dit is het hele jaar aanwezig. Helaas heeft dit ook één groot nadeel, zo is de lucht-water warmtepomp niet erg rendabel bij koude temperaturen. Hierdoor is de lucht-warmtepomp tijdens winters niet voldoende om het hele huis te verwarmen. Waardoor er een tweede warmtebron zal moeten worden ingeschakeld. Hiertegenover staat dat de lucht-water warmtepomp eenvoudig te installeren is erg duurzaam is. Zo haalt het ongeveer 75% van zijn warmte uit de omgeving van de woning. Dit is zeer milieuvriendelijk, zeker in combinatie met bijvoorbeeld de installatie van enkele zonnepanelen. Het installeren en aanschaffen van dit type warmtepomp kost ergens tussen de €7.500,00 en €12.500,00. Een flinke kostenpost voor veel huishoudens.

 

 1. Lucht-Lucht Warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een relatief voordelige en rendabele warmtepomp. Een lucht-lucht warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze voor de verwarming van de woning. Deze warmte loopt niet via het cv-systeem, maar zal via ventilatoren rechtstreeks de woning worden ingeblazen. De lucht-lucht warmtepomp kan in de winter gebruikt worden om te verwarmen, en in de zomer om te koelen. Een lucht-lucht warmtepomp is voordelig (vanaf €2.500,00), eenvoudig te installeren en milieuvriendelijk. Hiertegenover staat dat de warmtepomp niet heel rendabel is bij koud weer en niet te combineren is met bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming.

 

 1. Aarde-Water Warmtepomp

Een aarde-water warmtepomp onttrekt zijn warmte uit de grond rond uw woning. Dit kan gedaan worden door middel van aardcollectoren of één of meerdere aardsondes. Heeft u voldoende ruimte rond uw woning? Dan kunt u aardcollectoren laten installeren, deze liggen horizontaal en hebben dus meer ruimte nodig. Hiertegenover staat dat het rendement constant is, de graafkosten relatief laag liggen en het systeem ook gebruikt kan worden om te koelen. Hebt u beperkte ruimte? Dan kun u kiezen voor aardsondes, deze staan verticaal en hebben minder ruimte nodig. Dit systeem biedt een hoog rendement maar is wel vrij duur door de diepteboringen. Afhankelijk van uw keuze zal het totale systeem ergens tussen de €10.000,00 en €19.000,00 kosten.

 

Beste warmtepomp

Wat voor u de beste warmtepomp is hangt vooral af van uw situatie. Heeft u voldoende ruimte en budget? Dan zijn de water-water warmtepomp en de aarde-water warmtepomp een goede investering. Beide warmtepompen vragen en grote investering maar bieden een goed hoog rendement. Bent u op zoek naar een voordeligere en minder complexe oplossing? Kies dan voor een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp. Hiermee maakt u uw woning al snel duurzamer vanaf €2.500,00.

TypeVoordeelNadeelKosten
Water-Water WarmtepompHoogste rendementHoge investering+/- €15.000,00
Lucht-Water WarmtepompZeer duurzaamOnrendabel bij kou€7.500,00 - €12.500,00
Lucht-Lucht WarmtepompVoordelige aanschafOnrendabel bij kou€2500,00
Aarde-Water WarmtepompHoog rendementHoge investering€10.000,00 - €19.000,00

 

Type verwarmingsinstallaties

Afhankelijk van uw warmtepomp en verwarmingssysteem kunt u een duurzaam verwarmingssysteem opzetten. Op dit gebied onderscheiden we drie type systemen;

 • Volledig elektrisch; Uw warmtepomp zorgt voor de verwarming van uw huis en het warme water voor in de badkamer en keuken. Dit systeem wordt ook wel combi, all-electric of volledig genoemd. Wanneer u dit systeem combineert met een elektrisch gasfornuis dan kunt u aardgasloos wonen.
 • Hybride; Uw warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel om het huis en water te verwarmen. De warmtepomp zorgt voor de warmte op normale momenten. Is het erg koud of is er warm water nodig? Dan springt de cv-ketel bij. Dit hybride warmtepompsysteem is niet volledig CO2 vrij maar wel een stuk duurzamer dan een conventioneel verwarmingssysteem.
 • Ventilatie; U gebruik een lucht-lucht warmtepomp om uw woning te verwarmen. Op koude momenten gebruikt u een tweede warmtebron, vaak een cv-ketel, om extra warmte te leveren.

Het volledig elektrische systeem is het meest duurzaam en de toekomst wanneer we over willen op aardgasvrij leven. Ondanks dit zijn alle systemen een stuk duurzamer dan alles verwarmen door middel van aardgas.

 

Kosten warmtepomp

Zoals hierboven te lezen is kunnen de kosten voor een warmtepomp flink variëren. Zo kan een lucht-lucht warmtepomp al worden geïnstalleerd vanaf ongeveer €2.500,00. Hiernaast staan diverse alternatieve warmtepompen die complexer en duurder zijn. Zo kosten een lucht-water warmtepomp als snel tussen de €7.500,00 en de €12.500,00. Daarnaast kost een water-water systeem of een aarde-warmte warmtepomp al snel meer dan €15.000,00. Hiermee is de aanschaf van een warmtepomp een kostbare onderneming. Hiertegenover staat wel dat u flink zal gaan besparen op uw jaarlijkse energiekosten. En wanneer u nu kiest voor een warmtepomp dan kunt u ook nog eens profiteren van subsidie vanuit de overheid.

 

Aardgasloos wonen door gebruik te maken van een warmtepomp

 

Subsidie bij aanschaf van een warmtepomp

De overheid wil snel van het aardgas af, en daarom biedt het subsidies wanneer mensen een warmtepomp willen aanschaffen. Door het bieden van deze subsidies wordt de aanschaf wat voordeliger, waardoor mensen eerder over gaan op de aanschaf. De belangrijkste subsidiemaatregel is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Met deze regeling ontvangt u een tegemoetkoming bij de aankoop van bijvoorbeeld een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. Hoe hoog de subsidie is hangt af van het type en de duurzaamheidsprestatie van het apparaat dat u aanschaft. Voor warmtepompen ligt de subsidie momenteel tussen de €1000,00 en €2500,00.

De ISDE regeling is beschikbaar voor particuliere, ondernemers, bedrijven, woningcorporaties en gemeenten en provincies. Voor 2018 heeft het Kabinet 100 miljoen euro gereserveerd voor de ISDE. Benieuwd hoe u de ISDE kunt aanvragen? Bekijk dan de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

 

Overige regelingen

Naast ISDE regeling kunt u in sommige gevallen ook nog aanspraak maken op diverse andere regelingen. Met deze regelingen kunt u profiteren van meer subsidie of geld lenen tegen zeer gunstige voorwaarden. Hierbij gaat onder andere om;

 • Gemeentelijke subsidie; Naast de landelijke ISDE regeling kunt u soms ook nog profiteren van lokale subsidies. Neem contact op men uw gemeente om te informeren in hoeverre dit ook voor u van toepassing kan zijn.
 • Energiebespaarlening; Met deze lening kunt u tussen de €2.500,00 en €25.000,00 lenen tegen zeer gunstige voorwaarden. Zo betaalt u een vaste lage rente, geen afsluitkosten en kunt u altijd een deel boetevrij aflossen. De looptijd van deze leningen bedraagt 7 tot 15 jaar.
 • Groene hypotheeklening; Er zijn ook banken die voordelige leningen bieden voor huiseigenaren die milieuvriendelijke maatregelen nemen. Neem contact op met uw bank om de eventuele mogelijkheden te bespreken.

 

Wanneer een warmtepomp kopen?

 • Wilt u graag duurzamer leven maar hebt u nog een goedwerkende cv-ketel? Dan kunt u er voor kiezen om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Door hier gebruik van te maken stoot u eenvoudig 35% minder CO2 uit. Daarnaast bent u altijd verzekerd van een warm en comfortabel huis.
 • Is uw huis gebouwd in 1975 of later? Dan is de kans groot dat u een mechanisch ventilatiesysteem heeft. Dit systeem kunt u prima combineren met een lucht-lucht warmtepomp. Dit is duurzaam en zorgt direct voor een lagere energierekening.
 • Wilt u graag besparen op uw energiekosten? Zorg dan dat uw woning goed is geïsoleerd. Dit levert namelijk de grootste energie en CO2-besparing op! Dit al aangepakt? Installeer dan een warmtepomp om nog duurzamer te wonen en leven.
 • Is uw cv-ketel al wat ouder (12+ jaar)? Kijk dan eens naar een volledig elektrische cv-ketel. Op deze manier kunt u tijdig overgaan op een all-electric installatie.

Door het installeren van een hybride warmtepomp stoot u al snel 35 procent minder CO2 uit. Met een lucht-water warmtepomp ligt dit percentage zelfs rond de 50% en bij een aarde-lucht warmtepomp kan dit percentage zelf oplopen tot 60%. Hiermee is een warmtepomp erg duurzaam en voordelig voor uw portemonnee. U verbruikt namelijk een stuk minder of geen aardgas meer.

 

Warmtepomp kopen

Wanneer u een warmtepomp wilt aanschaffen dan kunt u onder andere terecht bij Feenstra. Feenstra biedt voordelige warmtepompen van gerenommeerde merken als Inventum en Itho Daalderop. En naast de aanschaf en installatie kan Feenstra u ook ondersteunen bij het onderhoud. Zo bent u voor slechts €6,06 per maand verzekerd van een warmtepomp die het altijd doet! Meer weten? Bekijk dan de website van Feenstra!

 

Alternatieve verwarmingsmethode

Aangezien we van het aardgas af willen en CO2 vrij willen leven in 2050 zullen we alternatieve voor de traditionele cv-ketel moeten vinden en toepassen. De warmtepomp is hiervan een goed voorbeeld. Naast de warmtepomp zullen ook warmtenetten steeds belangrijker worden. Warmtenetten kunnen door middel van een complex buizenstelsel hele buurten, wijken of steden van warm water voorzien. Dit warme water is vaak afkomstig van lokale industrie (restwarmte) of uit de bodem van de aarde (geothermie). Ondanks dat dit systeem duurzamer is dan aardgas kent het ook diverse nadelen. Zo zijn warmtenetten duur om aan te leggen, redelijk duur in gebruik en meer CO2 besparend in sommige gevallen. Deze redenen zorgen er voor dat veel experts meer toekomst zien in warmte-koudeopslag, warmteterugwinning en elektrische cv-ketels.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave