TenneT

TenneT is verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet in Nederland en grote delen van Duitsland. In totaal beheert TenneT voor meer dan 22.500 kilometer aan hoogspanningsverbindingen. Over deze verbinding transporteert TenneT elektriciteit op 110.000 Volt of hoger. Het veilig en ononderbroken transporteren is de belangrijkste taak van TenneT. Om dit te realiseren onderhoudt en verbindt TenneT het hoogspanningsnet met distributienetwerken via onder andere hoogspannings- of schakelstations. Deze belangrijke knooppunten zetten de hoge spanningen van TenneT om naar lagere spanningen waardoor elektriciteit geschikt wordt voor onder andere huishoudens, bedrijven en instellingen.

 

Feiten & Cijfers TenneT

  • TenneT is de enige TSO (netbeheerder) die het Nederlandse hoogspanningsnet beheert.
  • Het hoogspanningsnetwerk garandeert een betrouwbare levering aan meer dan 41 miljoen mensen.
  • Bij TenneT zijn iets meer dan 3.000 mensen werkzaam.
  • Klanten van TenneT kunnen vertrouwen op een leveringszekerheid van 99,9999 procent.

 

Netkaart TenneT

Onderstaande kaart (Klik voor grotere versie van gehele hoogspanningsnet(7MB)) toont het gebied waar TenneT verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet is. Het hoogspanningsnet van TenneT beslaat heel Nederland maar ook een groot deel van Duitsland. Helemaal van boven af de kust van Duitsland (Hamburg) tot in het zuiden beheert TenneT een brede strook van het hoogspanningsnet.

 

Netkaart TenneT

 

Werkzaamheden TenneT

De belangrijkste werkzaamheden van TenneT bestaan uit het verzorgen van transportdiensten, systeemdiensten en het faciliteren van de energiemarkt. De werkzaamheden zijn aan TenneT toegewezen als netbeheerder op grond van de Nederlandse Elektriciteitswet (E-wet) en de Duitse wet op de energiesector (Energiewirtschaftsgesetz, EnWG). Als netbeheerder zorgt TenneT er voor dat er een betrouwbaar en veilig elektriciteitsnetwerk is in Nederland en delen van Duitsland. De kerntaken van TenneT kunnen als volgt worden omschreven;

  • Systeemdiensten; Met behulp van TenneT’s slimme systemen garandeert het een stabiele elektriciteitsvoorziening in Nederland en Duitsland.
  • Transportdiensten; TenneT transporteert elektriciteit van plaatsen van stroom wordt opgewekt naar plaatsen waar elektriciteit verbruikt wordt.
  • Marktfacilitering; Met diverse partners en elektriciteit beurzen zorgt TenneT voor een gezonde interne markt. Hierdoor kunnen gebruikers uitgaan van leveringszekerheid en gunstige tarieven.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van TenneT.

 

TenneT verhoogt investeringen in Nederlands energienetwerk

Netbeheerder TenneT gaat meer investeren in het Nederlandse energienetwerk. Dit doet vooral met oog op de sterke toename van windmolen- en zonneparken. In totaal zal het bedrijf de komende tien jaar 5,5 tot 6,5 miljard euro gaan investeren. Van dit bedrag gaat 2 miljard naar projecten gericht op windparken op zee. Het overige geld wordt op land ingezet om het energienetwerk te vervangen en uitbreiden.

 

Verbindingen Europees netwerk

Aangezien er steeds meer duurzame energiebronnen ontstaan is het belangrijk om het energienetwerk verder te integreren in het Europese elektriciteitsnetwerk. Op deze manier kan de geproduceerde energie namelijk efficiënter gedistribueerd worden. Om deze reden zal TenneT tot 2022 500 miljoen euro investeren in het energienetwerk en verbindingen met buurlanden zoals België, Duitsland en Denemarken.

 

Groei opwekking duurzame energie

In Nederland en de omliggende landen groeit de productie aan duurzame energie sterk. Zo lag de capaciteit aan zonne-energie in 2016 (Nederland) op ongeveer 2 gigawatt. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2014. Daarnaast verwacht TenneT dat deze capaciteit tot 2035 jaarlijkse doorgroeit met 1 gigawatt. Om een veilige marge aan te houden houdt TenneT rekening met een totale groei naar 30 gigawatt tot 2035.

 

Meer windparken en meer vraag naar duurzame energie

In de komende jaren zal de capaciteit aan windenergie op zee sterk toenemen. Volgens het Energieakkoord zal er rond 2023 voor 4,5 gigawatt aan windmolen geïnstalleerd zijn op de Noordzee. Zo wordt er onder andere gewerkt aan projecten voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. Deze extra capaciteit aan windenergie zal waarschijnlijk veelal gebruikt worden om de toenemende vraag door elektrische auto’s en warmtepompen.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave