Liberalisering van de energiemarkt

Liberalisering van de energiemarkt

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is het voor consumenten mogelijk om zelf te kiezen bij welk bedrijf er elektriciteit of gas wordt gekocht. Door de liberalisering van de energiemarkt kunt u dus zelf een energieleverancier kiezen. Het is daarnaast mogelijk om de prijzen te vergelijken om zo zelf de beste keuze te kunnen maken. Het is de bedoeling dat de liberalisering van de energiemarkt de concurrentie tussen energiebedrijven bevorderd en de consument meer keuzevrijheid te bieden. Om te voorkomen dat sommige energiebedrijven te groot worden en een machtspositie kunnen krijgen is het de bedoeling dat de overheid erop let dat deze bedrijven geen misbruik maken van hun verworven positie. Er wordt toezicht gehouden op de posities van de energiebedrijven door de Autoriteit Consument & Markt.

 

Netbeheerder

Het is sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 mogelijk om zelf te kiezen wie er energie levert. Het is echter niet mogelijk om de netbeheerder te kiezen. Deze registreert alle aansluitingen en verzorgt daarnaast het transport van de energie. Elke netbeheerder heeft een eigen gebied waarbinnen het de aansluitingen beheerd. Wanneer u ervoor kiest om van energieaanbieder te veranderen dan wordt dit bijgehouden door de netbeheerder. Er vindt geen concurrentie plaats tussen de netbeheerders. De tarieven die zij mogen berekenen worden door de Energiekamer vastgesteld. Er kan dus geen misbruik plaatsvinden van de positie van de netbeheerders.

 

Voordelen liberalisering

Het grootste voordeel van de geliberaliseerde energiemarkt is dat het voor de consument mogelijk is geworden om zelf te bepalen bij welk energiebedrijf een contract wordt afgesloten. Door de prijzen van de verschillende energiebedrijven te vergelijken is het voor de consument daarnaast mogelijk om een contract af te sluiten bij een energiebedrijf waarvan de prijzen het beste uitkomen. Voor de energiebedrijven betekent dit dat zij zich moeten inspannen om ervoor te zorgen dat de consumenten voor hun bedrijf kiezen. Door rekening te houden met de wensen van de klanten zal de kwaliteit en service van de energiebedrijven verbeteren. De concurrentie met andere energiebedrijven zorgt er daarnaast voor dat de prijzen lager uit zullen vallen. De liberalisering van de energiemarkt is met name voordelig voor consumenten.

 

Nadelen liberalisering

Er werd lange tijd gevreesd dat de liberalisering van de energiemarkt ertoe zal leiden dat de milieubelasting zal toenemen. Omdat de energiebedrijven zich meer gaan richten op de strijd met concurrenten wordt er gevreesd dat de milieueffecten minder aandacht zullen krijgen. Nu de liberalisering van de energiemarkt echter al lange tijd plaatsvindt is echter gebleken dat dit niet het geval is. Er werd daarnaast gevreesd voor energiebedrijven die de belangen van de consumenten niet langer zouden behartigen. Er is echter gebleken dat er door de kleinschaligere netwerken beter geluisterd wordt naar de specifieke behoeftes van de consumenten.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave