Energielabel

Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning, gebouw of product. Het label is een door de Europese Unie verplicht informatielabel wat inzicht geeft in de energiezuinigheid. Bij de aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe woning, een auto, een tv of een wasmachine kunt u letten op dit energielabel. Een product of woning met het label G (donkerrood) is het minst energiezuinig, een product of woning het label A+, A++, A+++ of A++++ (donkergroen) is zeer energiezuinig. Energiezuinige producten of gebouwen zijn vaak duurder maar bieden wel voordelen. Zo bent u duurzamer bezig en bespaard u op de energierekening. Niet alle elektrische apparaten hebben trouwens een verplicht label, decoders en computers hebben bijvoorbeeld geen label.

 

Feiten over het energielabel

  • Het label van een woonhuis is 10 jaar geldig.
  • Bijna alle elektrische producten hebben een energielabel.
  • Woningen die het minst zuinig zijn, krijgen een G-label.
  • U kunt in beklag gaan wanneer u het voorlopige energielabel niet juist vindt.
  • Bij verkoop zonder label kunt u rekenen op een boete tot wel €405,00.
  • Het energielabel is niet meer dan een indicatie op basis van historische gegevens.

 

Verplicht energielabel bij verkoop woning

Vanaf 1 januari 2015 is het energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Zo krijgt de nieuwe eigenaar een beter inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Ondanks de invoering van deze nieuwe wet zijn er een hoop tegenstanders. Zo zou het onbetrouwbaar en oplichterij zijn. Sinds begin februari is de overheid bezig met het informeren van huiseigenaren over hun voorlopige energielabel. Hierbij stuit men op veel onbegrip, zo zouden zeer goed geïsoleerde woningen het label G krijgen, het slechtste beoordeling die er is. Volgens de overheid is het energielabel laag ingezet om mensen te motiveren hun woning energiezuiniger te maken. Wie het niet eens is met zijn voorlopige label kan in beklag gaan door tegenbewijs aan te leveren. Dit bewijs, zoals bijvoorbeeld foto’s van dubbel glas, kan men uploaden op een speciale website van de overheid. Tevens kan men hier het verplichte label bij verkoop van een woonhuis aanvragen. Bekijk hier de energielabel voor woningen website. 

 

Energielabel levert geld op bij verkoop woning

Uit een inventarisatie van vastgoed-databedrijf Calcasa blijkt dat het verbeteren van een energielabel de verkoopwaarde van een woning kan laten stijgen met duizenden euro’s. Gemiddeld stijgt de waarde van een woning met een goed energielabel met 2 procent. Bij een gemiddelde verkoopprijs levert dit dus al snel €6000,00 op. En hoe beter het energielabel, hoe groter deze prijsstijging kan worden. Zo kan het verbeteren van een woning met energielabel G naar energielabel D de waarde doen stijgen met maar liefst 3,8 procent. Omgerekend kan dit dus meer dan €10.000,- extra inkomsten opleveren.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave