Energiecontract

Als u gaat overstappen of op uzelf gaat wonen dan krijgt u er weer mee te maken, het kiezen van een nieuw energiecontract. Tegenwoordig hebt u de keuze uit flink wat energieleveranciers en energiecontracten. Welk energiecontract het beste is? Dat is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Hieronder sommen we alle soorten contracten op.

Soorten energiecontracten

  1. Energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele energieprijzen
  2. Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele energieprijzen
  3. Energiecontract voor onbepaalde tijd met vaste energieprijzen
  4. Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste energieprijzen
  5. Energiecontract voor (on)bepaalde tijd met vaste stroomprijzen en variabele gasprijzen
  6. Energiecontract op basis van prepaid principe

Uitleg van de soorten energiecontracten

Bekijk hieronder wat de verschillen zijn tussen de diverse energiecontract waar u uit kunt kiezen wanneer u gaat overstappen of wanneer u voor het eerst energie afsluit.

Energiecontract voor onbepaalde tijd

Dit is een energiecontract zonder vooraf bepaalde looptijd. U kunt dit energiecontract maandelijks opzeggen. Over het algemeen heeft u bij dit soort contract variabele energietarieven.

Energiecontract voor bepaalde tijd

Dit is een energiecontract met een vooraf bepaalde looptijd. Wanneer u een dergelijke overeenkomst afsluit dan kunt u niet zomaar opzeggen of overstappen. Deze overeenkomsten zijn vaak voor 1, 2, 3 of 5 jaar. Wanneer u voortijdig opzegt kunt u te maken krijgen met een overstapvergoeding.

Energiecontract met vaste energieprijzen

Wanneer u een energiecontract afsluit loopt deze vaak 1, 3 of 5 jaar. In het geval van een vast energietarief betaalt u gedurende die 1,3 of 5 jaar altijd hetzelfde tarief voor stroom en gas. Een vast energietarief biedt u dus de zekerheid dat uw tarieven niet stijgen, echter profiteert u ook niet van dalingen in de markt.

Energiecontract met variabele energieprijzen

Bij een variabel energietarief profiteert u van prijsdalingen maar betaald u ook meer bij prijsstijgingen. Het aantal prijsveranderingen verschilt per energieleverancier en is natuurlijk ook afhankelijk van uw contractduur. Over het algemeen zal de prijs voor stroom en gas maandelijks, per kwartaal of per half jaar aangepast worden naar de huidige tarieven.

Energiecontract op basis van prepaid

Net als bij uw telefoon kunt u ook bij energie voor een prepaid betaalmanier kiezen. Wanneer u hiervoor kiest dan koopt u vooraf een bepaald bedrag aan energie in (tegoed). Wanneer dit tegoed bijna op is krijgt u vanzelf een melding. Het grootste voordeel hiervan is, dat u altijd inzicht heeft in uw verbruik en de kosten.

Kiezen voor vaste of variabele energietarieven?

Of een energiecontract met een vast of variabel energietarief goedkoper is valt van tevoren eigenlijk niet te voorspellen. Ontwikkelingen binnen de energiemarkt zorgen voor prijsstijgingen en prijsdalingen, maar deze ontwikkelingen zijn lastig te voorspellen. Daarom is het vooral goed om te kijken wat u het meest prettig vindt. Jarenlang zekerheid van een vaste prijs of altijd een actueel energietarief.

Kiezen voor een onbepaalde of bepaalde looptijd?

Of u kiest voor een bepaalde of onbepaalde looptijd is ook voornamelijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Wanneer u kiest voor een onbepaalde looptijd dan bent u flexibeler, u kunt namelijk altijd opzeggen. Wanneer u kiest voor een bepaalde looptijd dan bent u vaak wat goedkoper uit. U zit alleen wel vast een specifieke energieleverancier.

Energiecontract opzeggen

Wanneer u uw energiecontract wilt opzeggen dan kunt u dit vaak telefonisch of online doen. Wanneer u gaat overstappen dan regelt uw nieuwe energieleverancier het opzeggen. Wanneer u opzegt terwijl uw energiecontract nog niet verlopen is dan kunt u te maken krijgen met een opzegvergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, is afhankelijk van de tijd die de overeenkomst nog zou lopen.

Energiecontracteverlengen

Bent u tevreden over uw huidige energiebedrijf? Dan is het ook mogelijk om het energiecontract bij uw huidige leverancier te verlengen. Vaak hebben leveranciers speciale aanbiedingen voor klanten die willen verlengen. Of deze aanbieding voordeliger is dan een overstapaanbieding van een andere leverancier is wel de vraag. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de website van uw huidige energieleverancier.

Waar kan ik nog meer op letten bij het kiezen van een energiecontract?

Naast de looptijd en de soorten tarieven kunt u natuurlijk op nog meer factoren letten. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor groene of grijze stroom en voor normaal gas of groen gas. Een belangrijke keuze voor iemand die duurzaam is ingesteld. Daarnaast kunt u ook letten op de ervaringen van andere, is de service bijvoorbeeld wel oké? Daarnaast kunt u ook nog letten op specifieke aanbiedingen, hulp bij het besparen van energie en de algemene voorwaarden.

Energiecontracten vergelijken

Wilt u heel veel energiecontracten vergelijken op basis van uw persoonlijke verbruik? Maak dan gebruik van onze vergelijkingsmodule. Hiermee kunt u contracten vergelijken op basis van prijs, duurzaamheid en energieleveranciers. Daarnaast vindt u de meest recente aanbiedingen terug in de vergelijker. Maak hier gebruik van onze vergelijker.

Nieuw energiecontract afsluiten

Een energiecontract afsluiten is heel eenvoudig. Door energieprijzen te vergelijken met onze vergelijkingsmodule vindt u eenvoudig een voordelig energiepakket. Vervolgens kunt u de woning online aanmelden en een energiepakket kiezen. Na 14 dagen bedenktijd zal uw aanmelding in gang gezet worden. De status van het proces wordt gecommuniceerd via e-mail of post.


Energie vergelijken en overstappen via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker vindt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen en kunt u overstappen naar de goedkoopste energie. Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.


Energie expert | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Mobiele versie afsluiten