Biomassa

Biomassa

De laatste jaren is duurzame energie steeds populairder geworden. Duurzame energie is energie die is gewonnen uit duurzame energiebronnen. Voorbeelden van duurzame energiebronnen zijn bijvoorbeeld wind, water en zon. Daarnaast kan duurzame energie geproduceerd worden uit biomassa. Ruim de helft van alle duurzame energie die in Nederland wordt geproduceerd is afkomstig uit biomassa. Energie afkomstig van biomassa wordt opgewekt door de verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen. Voorbeelden van organische materialen zijn onder andere hout, plantaardige olie, mest, gft-afval of zelfs speciaal geteelde gewassen. Het gebruik van biomassa voor bijvoorbeeld brandstof voor auto’s of elektriciteit zorgt ervoor dat het gebruik van fossiele brandstoffen verminderd. Door minder fossiele brandstoffen te gebruiken zal er minder uitstoot plaatsvinden van CO2. Biomassa is daarnaast een grondstof die nooit op zal raken.

 

Groene energie

Energie gewonnen uit biomassa wordt ook wel bio-energie genoemd. Bio-energie wordt verkocht als groene energie, oftwel energie die duurzaam geproduceerd is. Dit is mogelijk doordat de gebruikte bron duurzaam is en de bio-energie klimaatneutraal is. Klimaatneutraal houdt in dat CO2 die is vrijgekomen na de verbranding, vergassing of vergisting van biomassa niet bijdraagt aan de klimaatverandering. Dit lijkt tegenstrijdig omdat er ook CO2 vrijkomt bij bijvoorbeeld de productie en verwerking van fossiele brandstoffen. De CO2 die vrijkomt door verbranding, vergassing of vergisting is echter een natuurlijk verschijnsel in tegenstelling tot de productie en verwerking van fossiele brandstoffen. Planten nemen namelijk CO2 op en leggen dit vast. Wanneer een plant doodgaat, zal deze opgenomen CO2 weer vrijkomen. Hierdoor zal de hoeveelheid CO2 in de lucht constant blijven. Wanneer er dus bijvoorbeeld verbranding van speciaal geteelde gewassen plaatsvindt, zal dit natuurlijke proces zich simpelweg in het groot voordoen. Er zal geen productie van CO2 plaatsvinden die van nature niet voorkomt.

 

Kritiek op biomassa

Een belangrijk punt van kritiek op het gebruik van biomassa is dat het niet goed te meten is hoe duurzaam de bio-energie is. De duurzaamheid van bio-energie hangt namelijk niet alleen af van de hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens de productie en verwerking. Het volledige proces moet duurzaam zijn wil biomassa echt als duurzaam bekend komen te staan. In vele gevallen van de verwerking van biomassa zijn de energiekosten en de milieubelasting erg hoog. Er vindt namelijk voorbewering plaats en het transport. Daarnaast ontstaat er bij verbranding, vergassing of vergisting veel restafval die ook weer verwerkt moet worden. De kritiek heeft dus niet zozeer betrekking op de vraag of de energie wel duurzaam is. De kritiek is voornamelijk gericht op de vraag welke vormen van biomassa duurzaam zijn, aangezien er grote verschillen zijn tussen de verschillende vormen.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave