3-fasenaansluiting

Als u denkt dat het tijd is om te investeren in een (hybride) warmtepomp, elektrische auto met laadpaal voor de deur en/of (meer) zonnepanelen op uw dak, dan bent u waarschijnlijk op zoek naar informatie over een 3-fasenaansluiting. Wat is een 3-fasenaansluiting en waarom heeft u die nodig bijvoorbeeld?

 

Wat is een 3-fasenaansluiting?

3-fasenaansluiting is een aansluiting op de openbare netbeheerder, die bestaat uit 3 fasen (live-conductors) en een neutrale aansluiting. Een 3-fasenaansluiting is vereist voor het gebruik van krachtstroomtoepassingen zoals een (hybride) warmtepomp, elektrische auto met laadpaal voor de deur en/of (meer) zonnepanelen op uw dak.

 

Wat is het verschil tussen een 1-fasenaansluiting en een 3-fasenaansluiting?

1-fasenaansluitingen zijn aansluitingen die alleen 1 fase van de stroomtoevoer gebruiken. Dit is genoeg voor huishoudens met een laag tot middelgroot stroomverbruik. Echter, voor huishoudens met een hoog energieverbruik of die investeren in duurzame energieopwekking zoals zonnepanelen of elektrische auto’s, is een 3-fasenaansluiting vereist.

Een 3-fasenaansluiting maakt gebruik van 3 fasen van de stroomtoevoer. Dit betekent dat er meer stroom beschikbaar is, waardoor het mogelijk is om grotere elektrische apparaten aan te sluiten of meerdere apparaten tegelijkertijd te gebruiken zonder overbelasting. Bovendien is het ook een vereiste voor het laden van elektrische auto’s met een laadpaal.

 

Beperkingen 1-fasenaansluiting

Een 1-fasenaansluiting is beperkt tot een maximumvermogen van 5kW of 10A. Dit is genoeg voor huishoudelijke apparaten zoals tv’s, koelkasten, wasmachines en vaatwassers. Het is echter niet genoeg voor grote apparaten zoals warmtepompen, elektrische auto’s en zonnepanelen.

Een 1-fasenaansluiting is ook beperkt tot 1 fase van de stroomtoevoer. Dit betekent dat er minder stroom beschikbaar is, waardoor het niet mogelijk is om meerdere apparaten die veel stroom vragen tegelijkertijd te gebruiken. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en storingen in het elektriciteitsnet.

 

Krachtstroom, alleen mogelijk met een 3-fasenaansluiting

Voor krachtstroom is een 3-fasenaansluiting noodzakelijk. Dit komt omdat krachtstroom veel krachtiger is dan normale stroom. Een 3-fasenaansluiting zorgt ervoor dat er geen overbelasting plaatsvindt en alles soepel verloopt. Daarom is het belangrijk om te weten wat een 3-fasenaansluiting is, en waarom u deze nodig heeft als u krachtstroom wilt gebruiken.

Een 3-fasenaansluiting is een aansluiting met 3 fasen. Dit betekent dat er 3 kabels aangesloten zijn op 1 punt. De kabels zijn elk verbonden met een verschillende fase. Dit maakt het mogelijk om krachtstroom te gebruiken zonder dat er overbelasting optreedt.

Een 3-fasenaansluiting is dus noodzakelijk als u krachtstroom wilt gebruiken. Zorg ervoor dat u weet hoe alles werkt, en maak gebruik van een erkende aannemer als u de aansluiting wilt laten maken. Zo voorkomt u problemen en weet u zeker dat alles veilig is.

 

Wanneer 3-fasenaansluiting nodig?

Wij geven hieronder enkele voorbeelden van wanneer een 3-fasenaansluiting in uw woning noodzakelijk is.

 

Zonnepanelen

Voor zonnepanelen is meestal een 3-fasenaansluiting nodig. Deze moet op een aparte groep in de meterkast worden aangesloten. Bekijk van tevoren samen met een installateur of er aanpassingen in uw meterkast nodig zijn.  Een 3-fasenaansluiting zorgt ervoor dat het vermogen van de zonnepanelen optimaal benut wordt. Het is belangrijk om te weten dat een 3-fasenaansluiting niet in alle meterkasten mogelijk is. Twijfelt u? Neem dan contact op met een installateur.

 

Zonnepanelen vereisen soms een 3-fasenaansluiting

 

Warmtepomp

Wanneer u een warmtepomp gaat gebruiken, is het verstandig om na te gaan of uw huis over een 3-fasenaansluiting beschikt. Dit is namelijk vereist voor het vermogen van de pomp. Als dit niet het geval is, moet er mogelijk een aanpassing in uw meterkast plaatsvinden. Wilt u hierover advies, neem dan contact op met een installateur. Hij of zij kan beoordelen of er aanpassingen nodig zijn en wat de kosten hiervan zullen zijn.

 

Elektrisch laden

Als u elektrisch wilt gaan rijden, heeft u een laadpaal met 3-fasenaansluiting nodig. Dit type laadpaal is sneller en kan meer stroom leveren dan een laadpaal met 1- of 2-fasenaansluiting.

 

3-fasenaansluiting, vaak nodig voor elektrisch laden van de auto

 

Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat werkt op basis van elektromagnetische inductie. Hierdoor ontstaat er wrijving tussen het kookgedeelte en de pan, wat ervoor zorgt dat de pan verhit wordt. Op inductiekookplaten kun je snel en gelijkmatig koken. Koken op inductie is daarom niet alleen energiezuiniger, maar ook veiliger dan koken op een gaskookplaat. Daarnaast is het ook makkelijker schoon te maken.

Let wel op dat je alleen pannen met een goede bodemconductor gebruikt. De meeste moderne pannen zijn tegenwoordig inductie-proof. Daarnaast vraagt een inductiekookplaat meer van jouw stroomvoorziening dan je zou denken. Daarom is ook in dit geval vaak een 3-fasenaansluiting nodig.

 

Kosten installatie 3-fasenaansluiting

Heeft u een 1-fasenaansluiting en wilt u een 3-fasenaansluiting laten installeren? Dan kan u laten doen door uw netbeheerder. Hier zijn echter wel kosten aan gebonden. Momenteel kost het installeren van een 3-fasenaansluiting al snel rond de €900,00 à €1100,00 afhankelijk van uw netbeheerder. Het installeren van een 3-fasenaansluiting gaat snel en zonder rommel.

 

Veelgestelde vragen

”Waarom heb ik een 3-fasenaansluting nodig?”

Het is daarom raadzaam om te investeren in een 3-fasenaansluiting wanneer u duurzame energieopwekking gebruikt of grotere elektrische apparaten gebruikt. Een 3-fasenaansluiting is niet alleen vereist voor het laden van elektrische auto’s met een laadpaal, maar het maakt ook gebruik van 3 fasen van de stroomtoevoer. Dit betekent dat er meer stroom beschikbaar is, waardoor het mogelijk is om grotere elektrische apparaten aan te sluiten of meerdere apparaten tegelijkertijd te gebruiken zonder overbelasting.

”Wanneer heb ik een 3-fasenaansluiting nodig?”

Wanneer u zonnepanelen, een warmtepomp of elektrische auto wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten of uw huidige stroomaansluiting geschikt is. In veel gevallen zal een 3-fasenaansluiting nodig zijn. Dit betekent dat er drie fasen van stroomtoevoer zijn, wat meer vermogen levert dan een normale 1-fasenaansluiting. Hierdoor kunnen deze apparaten sneller opladen of werken.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave