Provincie Limburg verdiende 4 miljard aan Essent


energiepakketten-essentDe provincie Limburg en gemeenten in Limburg hebben de afgelopen 10 jaar zeker 4 miljard euro verdiend aan de verkoop van Essent en diverse andere veranderingen op de energiemarkt. Dat blijkt uit onderzoeken die zijn uitgevoerd door een platform van onderzoeksjournalisten. De provincie Limburg verdiende in totaal ruim 2,5 miljard euro.

Onderzoek naar extra inkomsten

Uit het onderzoek blijkt dat er flink meer inkomsten zijn verdiend dan alleen de inkomsten uit de verkoop van Essent, het energiebedrijf dat in 2009 verkocht werd aan het Duitse RWE. Naast dit bedrag zijn onder andere de extra inkomsten opgeteld die zijn verkregen uit de jaren voor- en na de verkoop van Essent. Hierbij gaat het vooral om winstuitkeringen en rente die nog worden behaald op verkoopopbrengsten.

Gemeente Maastricht boert ook goed

Naast de provincie Limburg hebben ook diverse gemeenten flink geld verdiend aan veranderingen op de energiemarkt. De gemeente Maastricht heeft van alle gemeenten in provincie Limburg het meeste geld op de rekening kunnen bijschrijven, namelijk zo’n 256 miljoen euro. Dat is gemiddeld zo’n 2100 euro per inwoner. De gemeente Onderbanken spande de kroon wat inkomsten per inwoner betreft, namelijk ruim €5000 inkomsten per inwoner. In totaal verdiende ruim 30 gemeente in totaal 1,6 miljard euro. Landelijk gezien hebben gemeenten en provincies bijna 36 miljard euro verdiend aan de energiemarkt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.