Opbrengst zonne-energie groeit met 40 procent


Er is dit jaar flink meer duurzame energie opgewekt in Nederland. Zo steeg de opbrengst op het gebied van zonne-energie met maar liefst 40 procent ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl.

 

Energieopwek.nl

De website Energieopwek.nl is opgericht naar aanleiding van het Energieakkoord. Op de website is onder andere terug te vinden hoe veel duurzame stroom er per dag wordt opgewekt in Nederland. Hierbij kan gefilterd worden op basis van energiebron; te weten wind, zon en biomassa. Ook is er te zien op welke tijden er hoeveel energie wordt opgewekt. Energieopwek.nl is een samenwerking tussen EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland.

 

Groei duurzame stroom

Naast zonne-energie wordt er ook steeds meer windenergie opgewekt. Zo steeg de capaciteit windenergie met ongeveer 30 procent ten opzichte van 2016. Deze stijging komt voornamelijk door het nieuwe Windpark Gemini. Het Gemini Windpark, wat ten noorden van de Waddeneilanden ligt, is officieel geopend sinds mei 2017. Het windpark bestaat uit 2 velden van elk 34 vierkante kilometer groot. In totaal bestaat het windpark uit 150 windmolens die voldoende duurzame windenergie opwekken voor 785.000 huishoudens.

 

Klein deel duurzaam

Naast de stijging op het gebied van zonne- en windenergie bleef de winning door middel van biomassa ongeveer gelijk. Ondanks de positieve trend is nog maar een klein deel van onze energie duurzaam. Ongeveer 10 procent van de energie wordt duurzaam opgewekt. Hiervan wordt 2,1 terawattuur (TWh) opgewekt door middel van zonnepanelen. Relatief weinig als je bedenkt dat windmolen goed voor een totaal van 10,9 TWh. Door middel van biogas wordt er jaarlijks ongeveer 3 TWh opgewekt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.