HVC Alkmaar gaat groene energie leveren onder merknaam KringloopEnergie


hvc-alkmaar-kringloopenergie

Vanaf begin 2016 zal huisvuilcentrale Alkmaar (HVC) groene energie en gas direct aan consumenten gaan leveren onder de naam KringloopEnergie. HVC is de afvalinzamelaar en energieleverancier voor meer dan 45 Nederlandse gemeente en 6 lokale waterschappen. Op diverse plekken levert het afvalbedrijf ook warmte aan huishoudens via warmtenetten. Met het nieuwe merk KringloopEnergie brengt HVC Alkmaar ook duurzaam opgewekte stroom en hernieuwbaar aardgas naar de consumentenmarkt. HVC is tevens voor 10% eigenaar van het offshore windpark Gemini.

Wim van Lieshout

“Onze visie is dat duurzame energie het beste decentraal kan worden opgewekt. Lokale en regionale eigenaren, de inwoners en de gemeenten, worden zich daardoor bewuster van het energievraagstuk”, zegt Wim van Lieshout, algemeen directeur bij HVC.

“Het is voor ons dan ook een logische stap om onze energie op grote schaal beschikbaar te maken voor de consument.”

Inzet op biomassa en wind,- en zonne-energie

Afvalverwerker HVC zet sterk in op circulair gebruik van grondstoffen door middel van gescheiden inzameling en vergaande recycling. Van onbruikbaar organisch afval maakt het afvalbedrijf bijvoorbeeld compost. Houtafval en overige afvalstromen die geen recyclewaarde hebben verbrandt het bedrijf in haar eigen energiecentrales.

Naast energie en warmte uit de eigen afvalverbranding levert het Alkmaarse bedrijf ook hernieuwbare stroom uit windmolenparken en zonprojecten. Tevens produceert het groengas in bio-vergisters. HVC is ook eigenaar van het nieuwe offshore-windpark Gemini, dat op dit moment in aanbouw is ten noorden van Schiermonnikoog. Het afvalenergiebedrijf zet volgens Van Lieshout in op nog “meer participatie van lokale partijen in wind-, zon- en wellicht warmteprojecten”.

In het duurzaamheidsonderzoek van onder andere de Consumentenbond, Hivos en andere organisaties staat HVC Energie dit jaar op de vijfde plaats met een dikke voldoende (7,5). Van Lieshout: “Doordat wij al het niet-herbruikbare restafval van consumenten hergebruiken voor nieuwe energie en daarnaast vooral investeren in windenergie, is het ons gelukt om de top vijf te bereiken.”

Lees hier meer over HVC KringloopEnergie

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.