Europesche ministers lanceren nieuw energielabel


koelkast-energie-oud

Naar verwachting worden de energielabels die op bepaalde producten, zoals koelkasten en wasmachines te vinden zijn, in 2017 vervangen. Dit heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) besloten met zijn Europese collega’s in Brussel.

Nieuwe energielabels

Energielabels zijn onder andere te vinden op magnetrons, koelkasten, wasmachines en drogers. Deze geven aan in hoeverre de betreffende machine zuinig is. Sinds 1992 wordt er gebruik gemaakt van deze labels. De huidige energielabels lopen van A+++ (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt).

Europese databank

De ministers hebben besloten om vanaf 2017 gebruik te gaan maken van een A tot G label. Het enige wat er dus veranderd is dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van +++.
Naast het verdwijnen van de +++ toevoegingen, wordt er ook een Europese databank opgezet. In deze databank moeten producenten hun producten registreren. Deze databank moet voor iedereen, zoals consumenten, bedrijven en toezichthouders, beschikbaar zijn. Het doel van deze databank is om de handhaving op betrouwbare producten te verbeteren.

Brede steun binnen de Europese Unie

De vervanging van de huidige energielabels kan rekenen op een brede steun binnen de Europese Unie. Nu minister Henk Kamp en zijn collega’s tot een overeenstemming zijn gekomen, kan er met de Europese Commissie en het Europees Parlement onderhandeld worden. De nieuwe energielabels moeten per 2017 ingaan en de databank zal naar verwachting in 2019 worden geopend. Minister Kamp ziet het positief in: “Door het gebruik van de nieuwe energielabels weten consumenten beter waar zij aan toe zijn en kunnen daardoor een bewustere keuze maken” aldus minister Kamp.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.