Essent test slimme boilers in samenwerking met Volta Limburg


Energieleverancier Essent is samen met Volta Limburg begonnen met het testen van slimme boilers. Deze slimme boilers zijn eind november geïnstalleerd bij 50 huishoudens in Limburg. Het voordeel van deze slimme boilers is dat deze het water automatisch opwarmen wanneer er een overschat aan zonne- en windenergie op het net beschikbaar is. Door het inzetten van deze slimme boilers kan deze energie toch efficiënt gebruikt worden.

 

Samenwerking

Naast Volta Limburg en Essent is ook Itho Daalderop betrokken bij de proef. Itho Daalderop is de producent van de Green Energy Smartboiler. Volgens de producent hebben alle partijen voordeel bij het gebruik van de boiler. Zowel de gene waar de boiler is geïnstalleerd, als de energieleverancier en netbeheerder hebben baat bij de slimme boiler. Zo moet het voor de huiseigenaren mogelijk worden om energie te besparen. Daarnaast kunnen netbeheerders en energieleverancier de vraag en aanbod naar energie beter op elkaar afstemmen.

 

Water slimmer verwarmen

De slimme boiler gebruikt zal het overschot aan elektriciteit gebruiken om water op te warmen. Dit water kan vervolgens gebruikt worden voor de douche, verwarming of keuken. Aangezien het water vooraf vaak al verwarm is zullen huiseigenaren profiteren van een lager energieverbruik. Hierdoor wordt de opgewekte duurzame energie dus optimaal verbruikt. Zeker op momenten dat het erg zonnig is of dat het hard waait zal de slimme boiler in werking treden.

 

‘’De slimme boiler is zelflerend. Dit betekent dat de boiler voorspelt wanneer de gebruiker warm water nodig heeft en hierdoor niet onnodig opwarmt. Omdat er zo minder stilstandsverliezen in de boiler zijn, levert dit een energiebesparing op. In vergelijking met een normale elektrische boiler, is een slimme boiler tot 10 a 12 procent energiezuiniger.’’ Jo Houbiers, manager innovatie Volta Limburg.

 

Grotere kans op overschotten

Aangezien er in Nederland steeds meer duurzame energie wordt opgewekt door middel van de zon en wind is de kans op overschotten steeds aannemelijker. Dit is goed, maar het zou nog beter zijn als duurzaam opgewekte energie altijd nuttig verbruikt wordt. Om deze reden is het belangrijk om te zoeken naar opslagmogelijkheden en verbruiksmogelijkheden voor piekproductietijden.

 

“Op een zonnige of windrijke dag wordt er overdag veel stroom opgewekt en is het aanbod van stroom soms groter dan de vraag. Door het gebruik van onze elektrische apparaten aan te passen, stemmen we vraag en aanbod beter op elkaar af. Hierdoor gebruiken we elektriciteit efficiënter, waardoor minder energie verloren gaat. Steeds slimmere apparaten in ons huis zorgen ervoor dat we dit kunnen, zonder dat we dit zelf doorhebben. Aan het einde van de proef van zes maanden, bekijken we de resultaten van het automatisch aansturen van de slimme boiler en hebben we inzicht in de besparingsmogelijkheden. Dan hebben we ook in kaart hoeveel je hiermee kunt besparen op je energierekening.” Stella Brenninkmeijer, Director Marketing Development & Digital Essent

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.