ENGIE zet flink in op duurzame energie


ENGIE zet flink in op duurzame energie

Energiegroep, en Nederlands energieleverancier, ENGIE heeft laten weten flink in te gaan zetten op duurzame energie. Het energiebedrijf wil verder gaan als de “komende wereldleider in de energietransitie, die geen toekomst meer ziet in de klassieke energieproductie.” Om deze reden kondigde ENGIE-CEO Gérard Mestrallet een omvangrijk afstotingsprogramma aan. Het bedrijf zal de komende tijd voor 15 miljard euro aan traditionele bedrijfsonderdelen gaan verkopen. Daarnaast zal het ook nog voor ruim 15 miljard euro gaan investeren in nieuwe duurzame activiteiten.

Steenkool verleden tijd

Steenkool zal op termijn geheel verleden tijd worden voor ENGIE. Als bewijs daarvoor verwees Mestrallet naar het recent afstoten van verschillende steenkolencentrales in Azië. ‘’Al tegen 2018 moet meer dan 90% van onze elektriciteit opgewekt worden door centrales die weinig CO2 uitstoten’’, aldus de baas van het Franse energiebedrijf.

Ruim 15 miljard investeren in duurzame energiebronnen

Volgens Mestrallet zal ENGIE ook nog eens 15 miljard euro gaan investeren in diverse nieuwe duurzame bedrijfsactiviteiten. Van deze totale investering is 60% bestemd voor hernieuwbare energie. Daarbij gaat het niet alleen om wind- en zonne-energie, maar ook om diverse investeringen in aardgas. Tevens steekt het bedrijf geld in onder andere aardgasinfrastructuur, nieuwe energiediensten en het ontwikkelen van nieuwe technologie.

Kerncentrales blijven onderdeel van ENGIE

Het bedrijf zal geen afstand gaan nemen van kerncentrales of kernenergie. Kernenergie zal namelijk onderdeel blijven van de energiemix van het bedrijf. Wel zal het bedrijf diverse nieuwe (lokale) minderheidsaandeelhouders gaan zoeken, want het langer openhouden van de bestaande kerncentrales kost vele honderden miljoenen euro’s. Alleen al het openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2 vergt een totale investering van 700 miljoen euro.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.