Energieleverancier ENGIE boort naar gas op Schiermonnikoog


Energieleverancier ENGIE boort naar gas op Schiermonnikoog

VVD-Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft het gas- en energiebedrijf ENGIE (E&P Nederland) toestemming verleend om twee proefboringen te doen op Schiermonnikoog. Doel dan de boringen is om na te gaan of hier op een verantwoorde manier gas gewonnen kan worden. Naast de boringen op Schiermonnikoog mag het Franse bedrijf ook tijdelijk een boorplatform opzetten ten noorden van het Waddeneiland.

De boorwerkzaamheden zullen deels plaatsvinden in het Natura 2000-gebied. Ook het gasveld waarnaar geboord wordt ligt deels onder dit bekende natuurgebied.

 

Na Terschelling nu ook Schiermonnikoog?

Minister Henk Kamp heeft de vergunning om te boren afgegeven aan gezien er door ENGIE aan alle vereisten voldaan is. Daarnaast is deze vergunning al 3 jaar terug aangevraagd, waardoor deze niet valt onder nieuwe wetgevingen die het boren in het Waddengebied verbieden.

De Tweede Kamer nam eind 2015 nog een speciale motie aan tegen de gaswinning op het Waddeneiland Terschelling. Hierover is enkel nog niets in de wet vastgelegd.

 

Vervuiling en minder toerisme

Veel bewoners van het eiland maken zich zorgen om de boringen naar gas. Zo verwachten vissers dat er vervuilende stoffen in zee terecht komen, wat schadelijke effecten heeft op het onderwatermilieu. Daarnaast vinden de bewoners de boortorens lelijk, en de booractiviteiten storend voor het lokale toerisme.

 

Nog geen definitieve vergunning

Minister Kamp zegt dat de vergunning niet betekent dat ENGIE een vergunning krijgt om direct gas te gaan winnen. Dat moet namelijk aangevraagd worden door middel van een nieuwe procedure. Het energiebedrijf krijgt nu alleen de tijd en mogelijkheid om de boorinstallaties aan op te bouwen en enkele proefboringen te doen. De boortoren zou rond het jaar 2019 weer weg kunnen zijn.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.