Wat is LNG

Wat is LNG of Liquefied Natural Gas
Bron: lngworldnews.com

Wellicht hebt u er wel eens van gehoord, LNG of Liquefied Natural Gas. LNG is de Engelse term voor vloeibaar (gemaakt) aardgas. De belangrijkste eigenschap van dit soort brandstof is dat het extreem koud is. Het gas wordt namelijk afgekoeld tot min 162 graden Celsius. Daarnaast wordt LNG ook nog eens onder grote druk gebracht. Waardoor het gas vloeibaar wordt.  Ondanks dat LNG relatief schoon is wordt het nog steeds gezien als fossiele brandstof.  Dit neemt niet weg dat LNG veel minder vervuilen is als conventionele brandstoffen zoals aardgas, aardolie en kolen.

 

Eigenschappen LNG

LNG is een cryogene vloeistof, dat geeft aan dat de vloeistof een zeer lage temperatuur heeft. Onder normale omstandigheden heeft LNG namelijk een temperatuur van -162 Celsius. Liquefied Natural Gas bestaat voor een groot deel uit methaan en kan onder andere ook ethaan, propaan, butaan en stikstof bevatten. Naast het feit dat LNG heel koud is, heeft het ook een enorme dichtheid. Onder normale druk is LNG ruwweg 600 keer kleiner dan normaal aardgas. Hierdoor is het goedkoper en efficiënter om op te slaan of te vervoeren.

 

Bio-LNG (Liquified Bio Methane / LBM)

Naast LNG bestaat er overigens ook Bio-LNG. Deze voor van LNG wordt ook wel LBM genoemd (Liquified Bio Methane). LBM is de duurzame versie van LNG en wordt gemaakt van biogas dat afkomstig is uit biomassacentrales. Hierbij wordt biogas verkoelt tot -162 graden waardoor het vloeibaar wordt. LBM is relatief duurzaam en zal in de toekomst aan terrein gaan winnen. Helaas is het nu nog onmogelijk om op grote schaal LBM te produceren aangezien er onvoldoende biogas beschikbaar is.

 

Voordelen LNG

Het produceren en gebruiken van LNG kent enkele grote voordelen ten opzichte van oude fossiele brandstoffen. Hieronder sommen wij de belangrijkste voordelen op;

  • De prijs stijgt relatief langzaam en de prijs is stabiel.
  • LNG wordt op termijn voordeliger aangezien er voldoende van is.
  • Er is wereldwijd nog een voorraad voor ongeveer 200 jaar.
  • Het is duurzamer dan veel andere fossiele brandstoffen.
  • Het gebruik van dit vloeibare gas is beter voor motors in bijvoorbeeld auto’s.

 

Fossiel of duurzaam?

LNG is een fossiele brandstof, maar wel schoner dan andere conventionele brandstoffen zoals gas of kolen. Wel kan het nog duurzamer ingezet worden. Dit kan door zogenaamde Bio-LNG te produceren, dit is duurzaam biogas dat onder hoge druk gebracht wordt en wordt afkoelt tot -162 Celsius. Deze onder druk gezette biogassen wordt dan LBM (Liquified Bio Methane) genoemd. De duurzame variant van LNG. Op dit moment is het alleen nog niet mogelijk om voldoende bio-LNG te produceren om de opkomende markt in zijn totale vraag te voorzien.

 

Productie LNG

Liquefied Natural Gas wordt voornamelijk geproduceerd in landen in Afrika en het Midden Oosten. In 2011 exporteerde Qatar al ruim 102 miljard kubieke meter LNG. Enkele andere grote producenten zijn Oman, Algerije, de Verenigde Arabische Emiraten en Nigeria. Daar wordt LNG in eerste instantie als aardgas gewonnen, waarna speciale liquefaction plants het gas koelen en vloeibaar maken. Het vloeibare gas wordt vervolgens in grote opslagtanks (terminals) bewaard, en vervolgens wereldwijd getransporteerd per schip.

Het LNG gaat hierna naar diverse landen (knooppunten) in onder andere Europa, Amerika en Azië gebracht. Vooral Japan en Zuid-Korea importeren een hoop vloeibaar gas, bij elkaar meer dan 150 miljard kubieke meter. In deze landen wordt het speciale gas opgeslagen in grote terminals van 5 tot 20 miljard kubieke meter. De inhoud van de GATE-terminal in de haven van Rotterdam bedraagt bijvoorbeeld ruim 12 miljard m3. Hiermee kunnen meer dan 7 miljoen huishoudens jaarlijks van gas worden voorzien. Er zijn op dit moment ruim 85 actieve terminals ter wereld.

 

Koeling LNG

Na dat LNG geproduceerd is hoeft het niet meer actief gekoeld te worden. Het blijft namelijk onbeperkt koud aangezien het wordt opgeslagen in speciale dubbel geïsoleerd vacuüm opslagtanks. Ook blijft het vloeibare gas koud door een soort van automatisch koelproces.

 

Kritiek op LNG

Zoals bij elke brandstof zijn er natuurlijk ook tegenstanders van de ontwikkelingen op het gebied van LNG. Zo vinden veel mensen dat het niet duurzaam genoeg is, en dat echt schone energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. Bekijk hieronder een video met wat extra informatie over de nadelen van het inzetten op gas en LNG.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave