Leveringstarieven energie

leveringskosten-energie

De leveringstarieven zijn de tarieven die u aan uw energieleverancier betaalt voor stroom en gas. De leveringskosten bestaan uit twee delen, de vaste en de variabele kosten. De variabele kosten bestaan uit de kosten voor gas per m3 en stroom per kWh maal de verbruikte hoeveelheid. De vaste kosten bestaan uit de vastrechtkosten. Dit is het vaste bedrag dat u per maand betaalt voor de andere kosten van de energieleverancier. Waaronder bijvoorbeeld de administratiekosten.

 

Variabele leveringskosten energie

De variabele kosten bestaan uit de kosten voor het verbruik van stroom en gas. De kosten zijn variabel omdat de totale kosten afhankelijk zijn van de hoeveelheid die u verbruikt. Mensen die meer verbruiken, betalen ook meer. De leveringskosten voor stroom en gas kunnen ook vast of variabel zijn. Lees hier meer over een vast of variabel energietarief.

 

Vaste leveringskosten energie

De vaste kosten bestaan uit de vastrechtkosten. Vastrechtkosten zijn vaste kosten waarmee u te maken krijgt wanneer u een energiecontract of wateraansluiting afsluit. Het vastrecht is een bedrag dat u maandelijks aan uw energieleverancier betaald, dit bedrag is vooraf vastgesteld en uw verbruik heeft hierop geen invloed. Lees hier meer over de vastrechtkosten.

 

Hoogte van de leveringstarieven

De hoogte van de leveringstarieven kunnen verschillen per energieleverancier en energiepakket. De hoogte van de tarieven worden gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt. Deze kan vaststellen dat leveringstarieven onredelijk zijn, en kan een maximumtarief instellen. De leveringskosten maken in 2015 ongeveer 45 procent uit van de totale energierekening, de netwerk- en meterkosten zijn ruwweg 19 procent, en de belastingen ruim 36 procent.

 

Leveringstarieven energie 2019

Vanaf het begin van 2019 betalen we weer meer voor energie. Dit komt voornamelijk omdat de leveringstarieven voor stroom en gas stijgen. Voor stroom betalen Nederlanders in 2019 gemiddeld €0,23 per kWh in plaats van €0,21 per kWh in 2018. Dit komt voornamelijk omdat de inkoopprijzen op de groothandelsmarkt zijn gestegen. Deze stijging komt voort door hogere vraag vanuit de industrie en het buitenland.

Naast stroom is ook gas opnieuw duurder geworden in 2019. Dit komt voornamelijk omdat de overheid fors meer belasting heft over ons gasverbruik. Hiermee wil het namelijk zorgen dat we minder gas gaan verbruiken, wat beter is voor het milieu. Onder de streep betalen Nederlanders in 2019 gemiddeld €0,76 per m3 gas tegenover €0,67 per m3 in 2018. Mede door deze prijsstijgingen zijn Nederlanders in 2019 al snel €300,00 meer kwijt aan de energierekening!

 

Enkeltarief of dubbeltarief kiezen?

Wanneer u een nieuw energiepakket afsluit dan kunt u kiezen voor het enkeltarief of een dubbeltarief. Maar wat is nou precies het verschil? Met een enkele energiemeter en dus een enkeltarief betaalt u altijd een hetzelfde energietarief. Met een dubbeltarief heeft u een hoog energietarief (piektarief) en een laag energietarief (daltarief). In het weekend, tijdens feestdagen en ‘s nacht is stroom dan extra voordelig. Meer weten? Lees hier meer over het enkel en dubbeltarief.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave