Leveringstarieven energie


leveringskosten-energie

De leveringstarieven zijn de tarieven die u aan uw energieleverancier betaalt voor stroom en gas. De leveringskosten bestaan uit twee delen, de vaste en de variabele kosten. De variabele kosten bestaan uit de kosten voor gas per m3 en stroom per kWh maal de verbruikte hoeveelheid. De vaste kosten bestaan uit de vastrechtkosten. Dit is het vaste bedrag dat u per maand betaalt voor de andere kosten van de energieleverancier. Waaronder bijvoorbeeld de administratiekosten.

 

Variabele leveringskosten energie

De variabele kosten bestaan uit de kosten voor het verbruik van stroom en gas. De kosten zijn variabel omdat de totale kosten afhankelijk zijn van de hoeveelheid die u verbruikt. Mensen die meer verbruiken, betalen ook meer. De leveringskosten voor stroom en gas kunnen ook vast of variabel zijn. Lees hier meer over een vast of variabel energietarief.

 

Vaste leveringskosten energie

De vaste kosten bestaan uit de vastrechtkosten. Vastrechtkosten zijn vaste kosten waarmee u te maken krijgt wanneer u een energiecontract of wateraansluiting afsluit. Het vastrecht is een bedrag dat u maandelijks aan uw energieleverancier betaald, dit bedrag is vooraf vastgesteld en uw verbruik heeft hierop geen invloed. Lees hier meer over de vastrechtkosten.

 

Hoogte van de leveringstarieven

De hoogte van de leveringstarieven kunnen verschillen per energieleverancier en energiepakket. De hoogte van de tarieven worden gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt. Deze kan vaststellen dat leveringstarieven onredelijk zijn, en kan een maximumtarief instellen. De leveringskosten maken in 2015 ongeveer 45 procent uit van de totale energierekening, de netwerk- en meterkosten zijn ruwweg 19 procent, en de belastingen ruim 36 procent.

 

Enkeltarief of dubbeltarief kiezen?

Wanneer u een nieuw energiepakket afsluit dan kunt u kiezen voor het enkeltarief of een dubbeltarief. Maar wat is nou precies het verschil? Met een enkele energiemeter en dus een enkeltarief betaalt u altijd een hetzelfde energietarief. Met een dubbeltarief heeft u een hoog energietarief (piektarief) en een laag energietarief (daltarief). In het weekend, tijdens feestdagen en ‘s nacht is stroom dan extra voordelig. Meer weten? Lees hier meer over het enkel en dubbeltarief.

 

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Eindafrekening energieleverancier
4.5 op basis van 357 stemmen
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.