Energie-investeringsaftrek (EIA)

Door middel van de Energie-investeringsaftrek (EIA) wil de overheid bedrijven, verenigingen en stichtingen stimuleren om te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Zo kunnen deze organisaties fiscaal voordeel behalen door te investeren in duurzame oplossingen. Het voordeel van de Energie-investeringsaftrek ligt momenteel gemiddeld op 13,5%. Daarnaast besparen veel organisaties ook nog een extra geld door een dalende energierekening.

 

Fiscale voordeel Energie-investeringsaftrek

De Energie-investeringsaftrek is een fiscale aftrekregeling die gebruikt kan worden door ondernemers, bedrijven, stichtingen en verenigingen. Al deze bedrijven kunnen profiteren van een interessant fiscaal voordeel door te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Hoe het werkt? Ten eerst kunnen de investeren afgeschreven worden zoals bij reguliere bedrijfsaankopen. Daarnaast kan met door de EIA ook nog eens een extra bedrag aftrekken van de winst. Dit bedrag lag in 2014 en 2015 op 41,% van de totale investering, hieronder valt de aanschaf en voortbrengingskosten. In 2016 is dit percentage verhoogt naar 58% en in 2017 werd dit percentage iets naar beneden gehaald (55%). Voor het jaar 2018 geldt een extra aftrek van 54,5%.

 

Voorwaarden om aanspraak te maken op de EIA

Om in aanmerkingen te komen voor de EIA moet uw investering voldoen aan 4 voorwaarden;

  • De totale investering moet het bedrag van €2500,00 per bedrijfsmiddel overschrijden.
  • Het moet gaan om een nieuwe bedrijfsmiddel wat nog niet eerder gebruikt is.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de energielijst die u kunt downloaden op de website van de Rijksoverheid (RVO.nl).
  • U ontvang geen milieu-investeringsaftrek over dezelfde investering.

Soms is het overigens mogelijk dat u toch recht hebt op de EIA ondanks dat uw investering niet op de energielijst van de RVO staat. Zo kunt u ook van de EIA profiteren wanneer;

  • Bedrijfsmiddelen energie of fossiele brandstoffen besparen en algemene besparingsnormen halen.
  • Wanneer u gebruik maakt van energieadvies (onder voorwaarden).

Benieuwd of u kunt profiteren van de EIA? Kijk dan eens verder op de website van de Rijksoverheid.

 

Budget Energie-investeringsaftrek

Voor het jaar 2018 heeft de overheid een budget van 147 miljoen euro beschikbaar gesteld. Wanneer dit budget bijna op raakt kan de minister van Financiën één of beide regelingen beperken of tijdelijk annuleren. Wanneer dit het geval is dan zal dit naar buiten worden gebracht via de Staatscourant. Alle investeringen van voor deze publicatie kunnen nog worden aangemeld voor de EIA.

 

Energie-investeringsaftrek aanvragen

Wilt u gebruik maken van de energie-investeringsaftrek (EIA)? Dan is het zaak dat u dit tijdig en correct doet. U kunt gebruik maken van de regeling door de volgende stappen te doorlopen;

  1. Meldt uw investering binnen 3 maanden op de website van de Rijksoverheid (RVO.nl).
  2. Voeg de ontvangstbevestiging die u ontvangt toe aan uw boekhouding.
  3. Verwerk de energie-investeringsaftrek in uw aangifte.

Na het doorlopen van deze stappen zal de Belastingdienst uiteindelijk beslissen of de energie-investeringsaftrek geldig is. Deze beslissingen wordt gemaakt door een ondersteunend advies van RVO.nl.

 

Energielijst RVO.nl

Wanneer uw investering voorkomt op de Energielijst van de Rijksoverheid dan kunt u de EIA aanvragen. Alle soorten investeringen die mogelijk zijn, ongeveer 150, zijn op de Energielijst verdeelt in 6 hoofdstukken te weten;

  • Bedrijfsgebouwen (hoofdstuk A)
  • Processen (hoofdstuk B)
  • Transportmiddelen (hoofdstuk C)
  • Duurzame energie (hoofdstuk D)
  • Energiebalancering (hoofdstuk E)
  • Energieadvies en maatwerkadvies (hoofdstuk F)

Door het opzoeken van uw investering, en de bijbehorende code, kunt u uw EIA aanvraag doen. Wanneer uw investering niet voorkomt op de lijst kunt u toch een aanvraag doen. Bekijk hier de Energielijst of bezoek RVO.nl voor meer informatie.

 

Investeringen die recht hebben op de EIA

Na het lezen van de voorwaarden denkt u misschien; ‘’Wat voor investeringen hebben nu recht op de EIA?’’. Om dit wat inzichtelijker te maken noemen wij hieronder enkele veelvoorkomende voorbeelden.

  • Duurzamer verwarmen; Investeringen in bijvoorbeeld hr-luchtverwarmers, steunventilatoren, warmtepompen en warmtepompboilers.
  • Koelen / Vriezen; Investeringen in warmtewisselaars voor vrije koeling en adiabatische luchtkoeling.
  • Ventileren; Luchtverdeelsystemen, debietregeling ventilator en koude- of warmteterugwinningsystemen.
  • Isoleren; HR-glas, isolatie van bestaande constructies en snelloopdeuren.
  • Verlichten; Bespaarsystemen en LED-verlichtingssystemen.
  • Generiek; HR-elektromotors, energiezuinige afzuigsystemen, systemen voor de benutting van afvalwarmte en besparingssystemen voor klimaatinstallaties.

Gebruik de Energielijst om al uw investeringen op te zoeken.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave