Btw zonnepanelen terugvragen

Als u zonnepanelen koopt, kunt u in aanmerking komen voor btw-teruggave. Dit is 21% van de aankoop- en installatiekosten. Om ervoor te zorgen dat u in aanmerking komt voor de teruggave, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Om in aanmerking te komen voor btw-teruggave, moet u:

 1. Zonnepanelen kopen bij een erkende leverancier;
 2. De zonnepanelen zelf installeren of laten installeren door een erkende installateur;
 3. Een btw-aangifte doen bij de Belastingdienst.

 

Ontvang BTW terug via de Belastingdienst

Als u in 2022 zonnepanelen aanschaft, kunt u 21% BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Dit ‘voordeel’ ontstaat omdat de overheid de investeerder in zonnepanelen als ondernemer beschouwt. Er zijn echter wel een paar voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze teruggave:

 1. U moet de zonnepanelen aanschaffen en laten installeren door een erkende installateur.
 2. U moet de zonnepanelen aanschaffen voor uw eigen huishouden en niet voor verhuur of andere commerciële doeleinden.
 3. U moet de aankoopfactuur en installatiebon van de zonnepanelen uploaden naar de Belastingdienst website.

Als u aan al deze voorwaarden voldoet, kunt u dus 21% BTW terugvragen bij de Belastingdienst over de aankoop en installatie van zonnepanelen in 2022. Dit kan een significante kostenbesparing betekenen, dus het is zeker de moeite waard om hieraan te voldoen!

 

Btw zonnepanelen terugvragen

 

Zonnepanelen en de Kleine-ondernemersregeling (KOR)

Als u in zonnepanelen wilt investeren, komt u in aanmerking voor 21% btw-teruggave op de aankoop en installatie van zonnepanelen. Dit ‘voordeel’ van 21% is mogelijk omdat de overheid de investeerder in zonnepanelen als ondernemer beschouwt.

Om in aanmerking te komen voor deze btw-teruggave, moet u voldoen aan de Kleine-ondernemersregeling (KOR). De KOR houdt in dat u maximaal € 1.345,- aan omzetbelasting per jaar kunt terugvragen. Dit is ongeveer 10% van de totale btw-aangelegenheden van een bedrijf.

Wanneer u meer dan € 1.345,- aan omzetbelasting per jaar betaalt, kunt u nog steeds gebruikmaken van de Kleine-ondernemersregeling, maar u zult minder btw-teruggave ontvangen. Als u bijvoorbeeld € 2.500,- aan omzetbelasting per jaar betaalt, ontvangt u 21% terug van de eerste € 1.345,- en 10% terug van de resterende € 1.155,-.

Om in aanmerking te komen voor de Kleine-ondernemersregeling moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. U bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel;
 2. U heeft een BTW-identificatienummer (BTW-nummer);
 3. U gebruikt geen fiscaal vertegenwoordiger;
 4. Uw onderneming is niet actief in de land- of tuinbouw, horeca of financiële dienstverlening;
 5. U heeft geen personeel in dienst.

Voor meer informatie over de Kleine-ondernemersregeling kunt u terecht bij de Belastingdienst. Zij kunnen u ook helpen met het aanvragen van uw BTW-identificatienummer.

 

Forfaitair bedrag zonnepanelen

Als u in 2022 in zonnepanelen wilt investeren, kunt u recht hebben op 21% btw-teruggave. Dit voordeel ontstaat omdat de overheid de investeerder als ondernemer beschouwt. Kleine ondernemers die aan de Kleine Ondernemersregeling (KOR) voldoen, mogen forfaitair 50% van de aankoop- en installatiekosten aftrekken van de omzetbelasting. Dit bedrag is vastgesteld door de Belastingdienst.

Om in aanmerking te komen voor de btw-teruggave, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. U moet een ondernemer zijn in de zin van de wet
 2. Uw omzet moet onder de € 20.000,- liggen
 3. hebt de facturen over uw aankopen
 4. U heeft een BTW-aangifte gedaan waarin u de aftrek van de btw op zonnepanelen heeft vermeld.

Als u niet aan alle voorwaarden voldoet, kunt u geen btw terugvragen. Het is dus belangrijk dat u de voorwaarden goed leest voordat u in zonnepanelen gaat investeren. Wilt u meer weten over de Kleine Ondernemersregeling of heeft u vragen over de btw-teruggave? Neem dan contact op met een belastingadviseur. Zij helpen u graag verder!

 

BTW terugvragen voor ZZP’ers of ondernemers met een eenmanszaak

Als u zonnepanelen aanschaft, kunt u ook als ZZP’er of eenmanszaak BTW terugvragen. Dit voordeel ontstaat omdat de overheid de investeerder in zonnepanelen als ondernemer beschouwt. BTW terugvragen is echter niet zo eenvoudig als het lijkt en er zijn verschillende voorwaarden waaraan u moet voldoen.

Om BTW te kunnen terugvragen, moet u eerst aantonen dat u ondernemer bent. In sommige gevallen kan dit betekenen dat u een BTW-nummer aanvraagt of een eenmanszaak opricht.

Als u BTW wilt terugvragen, moet u ook aantonen dat de zonnepanelen voor uw bedrijf bestemd zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een offerte of factuur te laten zien waaruit duidelijk blijkt dat de panelen voor bedrijfsdoeleinden worden gebruikt.

Om in aanmerking te komen voor BTW terugvragen, moet u de aankoop en installatie van zonnepanelen binnen een jaar na aankoop factureren. Als u de BTW niet binnen een jaar terugvraagt, komt u niet in aanmerking voor BTW terugvragen.

Aangezien BTW terugvragen een complexe procedure is, is het raadzaam om hulp in te schakelen van een expert. Op die manier weet u zeker dat u alle voorwaarden correct interpreteert en dat u geen stappen overlaat. Hulp inschakelen kost u wel geld, maar in sommige gevallen is het de moeite waard omdat u BTW kunt terugvragen wat anders verloren zou zijn gegaan.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave