Grote interesse in bouwen subsidieloos windmolenpark Noordzee


Er is grote interesse getoond in het nieuw te bouwen windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Zowel het Zweedse Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, als het Noorse Statoil hebben zich voor de bouw ingeschreven. Dat meldt persbureau Reuters. Het windmolenpark Hollandse Kust Zuid kan de geschiedenisboeken in gaan als het eerste windmolenpark op zee dat is gebouwd zonder subsidie van de Nederlandse overheid.

 

Inschrijvingen Windmolenpark

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft alleen bevestigd dat er interesse voor het project is vanuit het bedrijfsleven. Of er naast de twee eerder genoemde partijen nog meer inschrijvingen zijn is niet duidelijk.

 

Windmolenparken op zee goedkoper dan verwacht

Het bouwen van windmolenparken op zee kost de Nederlandse overheid flink minder subsidie dan verwacht. Voor diverse projecten trok de overheid 18 miljard euro subsidie uit, maar dit potje lijkt niet volledig op te gaan. Zo vielen eerdere aanbestedingen, i.s.m. Shell, Van Oord en Eneco, voor de windparken Borssele al goedkoper uit. Daarnaast lijkt ook deze deal gunstig voor de Nederlandse overheid. Hierdoor lijken de totale kosten niet op 18 miljard uit te komen, maar op minder dan 6 miljard.

 

Subsidieloos bouwen

Het idee van subsidieloos bouwen is gekomen naar aanleiding van het eerste subsidieloze windmolenpark op zee in Duitsland. Ook Minister Kamp besloot het bouwen van het windmolenpark te realiseren zonder subsidie. Ondanks sceptische reacties lijkt dit nu toch te gaan lukken.

Het windpark zal de belastingbetaler overigens toch wel geld gaan kosten. Zo laat de Nederlandse overheid TenneT de verbinding met het vaste land realiseren. En ook het bodemonderzoek komt voor rekening van de Nederlandse belastingbetaler.

 

Mijlpaal

Volgens Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is dit echt een mijlpaal. Ook Stichting Natuur en Milieu heeft het over een ”cruciale doorbraak in de energietransitie”. De branchevereniging voor windenergie NWEA spreekt tevens over “fantastisch en ongelooflijk nieuws”.

Of het windpark definitief zonder subsidie kan worden gebouwd moet overigens nog blijken. Eerst moeten de onderhandelingen met de gegadigde positief worden afgerond. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt voor die proces enkele maanden uit.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.