Vensterperiode energie

Vensterperiode Faillissement Energieleverancier

In de afgelopen tijd gebeurd het steeds vaker, een energieleverancier die in financiële problemen komt of zelfs failliet gaat. Zo ging onlangs Robin Energie failliet, en eerder ging ook energieleverancier Energieflex ten onder. Wanneer dit gebeurd zorgt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat u gewoon elektriciteit en gas blijft ontvangen. Vervolgens zal een curator gaan kijken of een energieleverancier het klantenbestand van de failliete energieleverancier wil overnemen. Wanneer dit gebeurd, komen deze klanten in een zogenoemde vensterperiode terecht.

 

Hoe werkt een vensterperiode?

In het geval van een faillissement zal de vergunning van een energieleverancier worden ingetrokken. Vervolgens zullen alle klanten automatisch overgaan op een nieuwe energieleverancier. Dit kan één en dezelfde energieleverancier zijn, of meerdere energieleveranciers. Na deze automatisch overstap zullen alle gedupeerde klanten in een vensterperiode terecht komen. Dit is een periode van maximaal 20 werkdagen waarin men niet kan overstappen naar een andere energieleverancier.

 

Wat gebeurd er na de vensterperiode?

Na het verstrijken van de vensterperiode kan men voor twee opties kiezen. Gedupeerde kunnen ten eerste kiezen voor een nieuw aanbod dat de automatisch gekozen energieleverancier hen aanbiedt. Wanneer dit aanbod niet bevalt kan men er ook voor kiezen om weer over te stappen naar een andere aanbieder. Met onze energievergelijker kunt u eventueel eenvoudig berekenen wat de goedkoopste energieleverancier voor uw verbruik is. Na uw aanmelding zal deze energieleverancier het contract met uw tijdelijke energieleverancier opzeggen. Wanneer dit is gebeurd, bent u overgestapt en gaat alles verder zoals gebruikelijk.

 

Goed om te weten

Niet alleen bij een faillissement, maar ook bij betalingsproblemen kunt u in een vensterperiode terecht komen. In sommige gevallen zal deze vensterperiode vanzelf opgeven worden, maar soms gaat de energieleverancier evengoed failliet. Wanneer dit gebeurd wordt u automatisch overgezet en zal er gekeken worden of u nog geld tegoed hebt van de failliete energieleverancier. Of u dit krijgt, is afhankelijk van de totale schulden en het handelen van de curator. Voor hulp hierbij kunt u eventueel contact opnemen met het Juridisch Loket of aanspraak maken op uw rechtsbijstandverzekering.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.