Internationaal Energie Agentschap (IEA)

De International Energy Agency, IEA in het kort of ook wel Internationaal Energieagentschap, is een intergouvernementele organisatie die is gevestigd in Parijs. Binnen deze organisatie werken momenteel 30 vooral Westerse landen samen om problemen op het gebied van energievoorziening te bestrijden.  Zo kwam de IEA eerder in actie om problemen rond tekorten aan olie op te lossen. Naast dit onderwerp houdt het IEA zich door de veranderende energiemarkt zich nu ook met diverse andere onderwerpen bezig. Sinds 1 september 2015 is de Turkse econoom Fatih Birol de directeur van het IEA.

 

Deelnemende landen IEA

Momenteel maken 30 landen deel uit van de IEA. Hieronder vallen Australië, Oostenrijk, België, Canada, Tsjechië, Estland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Korea, Luxemburg, Nederland, Mexico, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Naast deze deelnemende landen kent de IEA momenteel ook nog 1 toetredingsland en 7 verengingslanden.

 

Verantwoordelijkheden

Het IEA houdt zich niet alleen bezig met het voorkomen en oplossen van problemen maar het onderhoud ook intensief contact met andere belangrijke landen in de wereld zoals Rusland, India en China. Dit is nodig om beter onderzoek te kunnen doen naar diverse onderwerpen. Op dit moment telt het IEA ongeveer 190 energie-experts en statistici die zich bezig houden met verschillende belangrijke thema’s. Voor elk van deze thema’s is er een eigen kantoor. De kantoren houden zich momenteel bezig met de volgende onderwerpen;

  • Energiestatistieken
  • Samenwerking met niet-IEA landen
  • Energietechnologie en onderzoek
  • De oliemarkt en noodvooruitzichten
  • Langetermijnsamenwerking en energie-analyses.

Door de veranderende energiemarkt houdt de IEA zich momenteel niet alleen met de olievoorraad bezig maar ook met andere onderwerpen zoals klimaatverandering, dataverwerking en (hernieuwbare) energiebronnen.

 

Aardolieproducten

Vanwege onze sterke afhankelijkheid van aardolieproducten hebben de IEA-deelnemers onder andere afgesproken om allemaal een strategische voorraad aardolieproducten aan te houden die volstaan om 90 dagen zonder te kunnen. In Nederland wordt deze strategische voorraar in de gaten gehouden door de Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave