De afkorting GVO staat binnen de energiemarkt voor Garantie van Oorsprong. Een ander woord voor GVO of Garantie van Oorsprong is ook wel een groencertificaat. Maar wat is nu eigenlijk het doel van deze GVO? Tijdens het produceren van duurzame energie krijgt elke MWh energie die opgewekt wordt een GVO. Door middel van deze GVO kan vervolgens worden aangetoond dat de energie echt duurzaam is opgewekt. Dit is belangrijk want hierdoor kunnen stroomleveranciers hun energie eerlijk als duurzaam verkopen. Daarnaast kunnen stroomleveranciers met de GVO subsidies rechtvaardigen bij de overheid.
Wat staat er in de Garantie van Oorsprong?
In de Garantie van Oorsprong is veel informatie te vinden omtrent de aangeboden energie. Hierbij gaat het onder andere om de afkomst, de manier van produceren en de opgeleverde CO2-uitstoot. Door middel van dit document kunnen de stroomleveranciers vervolgens aantonen hoe duurzaam hun energie is. Naast deze gegevens kunt u ook de volgende informatie in de Garantie van Oorsprong vinden;
- Het type, de unieke installatie code (EAN) en de capaciteit van de installatie die de energie heeft geproduceerd.
- De tijdsperiode waarin de energie is opgewekt inclusief start- en einddatum.
- De datum waarop de installatie in bedrijf is gegaan.
- In hoeverre de installatie voor een deel gesubsidieerd is door bijvoorbeeld de overheid.
- De totale hoeveelheid CO2-uitstoot, de bespaarde CO2-uitstoot en hoeveelheid radioactief afval.
- De naam, adresgegevens, coördinaten en het land van de productielocatie.
- Naam van de wettelijk aangewezen instantie voor de uitgifte van GVO’s.
GVO’s in Nederland
Vorig jaar (2016) zijn er voor in totaal 48 TWh aan GVO’s geregistreerd. Dit aantal lag nog nooit zo hoog. In totaal kwam 13 procent van de Nederlandse stroomproductie voor rekening van hernieuwbare energiebronnen. De eindgebruiker van deze duurzame energie kan de afgeboekte GVO’s hiervoor eventueel inzien via de stroomleverancier.
Sjoemelstroom
De Garantie van Oorsprong wordt ook vaak gebruikt door energieleveranciers om grijze energie te ‘’vergroenen’’. Dit wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Hierbij kopen de energiebedrijven de goedkoopste grijze energie en deze combineren zij met goedkope GVO’s uit het buitenland. Hierbij gaat het bijvoorbeeld vaak om GVO’s van waterkrachtcentrales uit Noorwegen. Hierdoor lijkt de energie duurzaam, maar eigenlijk heeft het helemaal geen invloed op de energietransitie. Om deze reden wordt deze energie dan ook vaak sjoemelstroom genoemd. Volgens cijfers van WISE kost het energieleveranciers op deze manier nog geen €1,- om een Nederlands huishoudens van ‘’groene stroom’’ te voorzien. Mede door een felle campagne is de hoeveelheid sjoemelstroom wel gedaald, maar er zijn nog diverse partijen die het aanbieden.
Andere feitjes over de Garantie van Oorsprong
- Een Garantie van Oorsproong is een jaar geldig. Hierna vervalt deze automatisch.
- De waarborgende instantie voor het GvO-systeem in Nederland is CertiQ. CertiQ is een dochterbedrijf van netbeheerder Tennet.
- CertiQ is door de minister van Economische Zaken aangesteld om GVO’s te verstrekken.
- De Autoriteit Consument & Markt controleert in hoeverre energieleveranciers hun afgeboekte GVO’s eerlijk verwerken.
- Opwekkers van duurzame energie kunnen hun groencertificaten los verkopen. Hiermee kan niet duurzame energie worden verduurzaamd.
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.