Fracking en schaliegas

Tegenwoordig steeds vaker in het nieuws, fracking of fraccen. Maar wat is het precies? Fracking is de Nederlandse term voor hydraulic fracturing, vrij vertaald hydraulisch kraken. Fracking is een manier om schaliegas (of schalie-olie) uit diepe ondergronden vrij te maken. De methode om het gas te winnen stuit op weerstand om meerdere redenen. In Nederland, maar ook in andere Europese landen, starten veel burgers initiatieven om fracking en de winning van schaliegas te voorkomen.

 

Wat is schaliegas?

Schaliegas is gas dat gewonnen wordt uit schaliegesteente. Dit gesteente is zo ondoordringbaar dat het gas erin gevangen zit en niet naar buiten kan ontsnappen. Hierdoor kan het gas niet op de conventionele manier gewonnen worden. Er wordt in Nederland nog geen schaliegas gewonnen. In andere landen gebeurd dit wel, en in Amerika vormt het al 20% van de totale productie.

 

Hoe gaat fracking in zijn werk?

Fracking gebeurd door millimetergrote scheurtjes te maken in het brongesteente waar het gas gevangen zit. Dit proces vindt plaats op ongeveer 3 a 4 kilometer diepte. Tijdens het proces wordt water, zand en chemicaliën onder zeer hoge druk in een boorput gepompt. Ruwweg 90% van de in de grond gepompte vloeistof is water, 8% is zand en 2% zijn chemicaliën. Deze druk, ongeveer 400 tot 1000 bar, veroorzaakt kleine explosies en scheurtjes in het gesteente. Het zand zorgt ervoor dat deze scheurtje open blijven. Waardoor transport van gas of olie naar het boorplatform mogelijk wordt.

 

Gebruik chemicaliën tijdens fracking

De chemicaliën die gebruikt worden moeten corrosie voorkomen, bacteriegroei tegengaan en de stromingsweerstand van de bodem verlagen. Elk bedrijf heeft hiervoor een eigen mix met ingrediënten. Welke chemicaliën precies gebruikt worden is vaak geheim, om concurrenten geen gevoelige informatie te verschaffen. Een deel van de chemicaliën blijven in de bodem achter, de overige schadelijke stoffen komen terug naar boven. Het gebruik van deze chemicaliën stuiten onlangs op behoorlijk wat verzet. Dit komt voornamelijk omdat deze chemicaliën mogelijk in het drinkwater terecht kunnen komen.

 

Risico’s verbonden aan fracking

Fracking stuit op veel weerstand. En dat kent enkele redenen. Fracking kan het drinkwater vervuilen, bijvoorbeeld door lekkende boorputten. Daarnaast vormen de miljoenen liters (chemische) vloeistof ook een risico, het kan namelijk dat de chemicaliën ook weer omhoog komen door de verschillende grondlagen. Waardoor het in ons water terecht komt. Daarnaast levert fracking ook veel vervuiling op omdat er zeer veel tankwagens water nodig zijn tijdens het proces (tot wel 500 wagens). Als laatste heeft fracking ook een impact op ons milieu omdat er tijdens het proces methaan kan ontsnappen. Methaan is een broeikasgas dat 25 maal zo effectief is als koolstofdioxide, maar met een veel kortere levensduur in de atmosfeer.

 

Risico’s in het kort

  • Er komen veel chemicaliën in de grond terecht, wat nog onbekende gevolgen heeft.
  • Er komt schadelijke methaan vrij.
  • Het afvalwater kan radioactieve stoffen meenemen.
  • Ook fracking kan kleine aardbevingen veroorzaken.
  • Er is enorm veel water nodig, tot wel 1,3 miljoen liter per boorput.
  • Er zijn enorm veel boorputten nodig, wat de natuur flink verstoort.

 

Voordelen fracking

Fracking biedt natuurlijk ook een hoop kansen. Het winnen van schaliegas kan ons een hoop geld opleveren. Daarnaast zijn we minder afhankelijk van andere landen zoals Rusland en het Midden-Oosten. In de VS wordt al sinds 2007 actief gewerkt aan schaliegaswinning. Ongeveer 20% van de totale Amerikaanse gasproductie vloeit voort uit de winning van schaliegas. In enkele staten levert dit enorm veel banen en economische groei op. Toch zijn ook daar veel mensen tegen de winning van schaliegas.

 

Fracking in Nederland

Op dit moment wordt er nog geen schaliegas in Nederland gewonnen. Er wordt wel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Fracking wordt wel al tijden ingezet, maar met een ander doel. Sinds 1948 wordt er regelmatig gefrackt om verstopte gas- of olieputten schoon te maken. Dit is een stuk minder intensief en hiervoor is een stuk minder vloeistof nodig.

 

Groot-Brittannië verbiedt fracking

Volgens de Britse overheid ontwricht fracking lokale gemeenschappen. Zo zou de techniek zorgen voor aardbevingen waardoor huizen en gebouwen beschadigd raken. Om deze reden heeft Groot-Brittannië de techniek voorlopig volledig in de ban gedaan. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om schaliegas te winnen door middel van fracking.

De stop op fracking blijft in ieder geval van kracht totdat duidelijk is of deze manier van gas winnen veilig uitgevoerd kan worden. Zo zijn er verdenkingen dat de techniek verantwoordelijk is voor 3 aardbevingen in vijf dage nabij de Engelse plaats Blackpool.

Eerder zag de regering fracking als een goede optie om meer gas uit de grond te kunnen winnen. Dit was nodig om minder afhankelijk te zijn van natuurlijk gas. Op dit moment worden ongeveer 80 procent van de woningen in Groot-Brittannië verwarmt door middel van gas. Om deze reden is voldoende aanbod van gas erg belangrijk.

 

 

Stichting Schaliegasvrij Nederland

fracking-schaliegas-fraccen-nederland-schaliegasvrijOok in Nederland strijden mensen tegen de winning van schaliegas. Stichting Schaliegasvrij Nederland is een coalitie van buurtgroepen en milieuorganisaties die streven naar een algeheel moratorium op het winnen van onconventioneel aardgas (schaliegas en steenkoolgas) door middel van ‘fracking’. Op hun website vindt u meer informatie over hun werkzaamheden en hoe u kunt helpen.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave