Een boiler, geiser of zonneboiler

Om gebruik te kunnen maken van warm water is een boiler of een geiser noodzakelijk. Een boiler of een geiser verwarmt water zodat het mogelijk is om warm water uit de kraan te tappen. Er zijn echter een aantal verschillen tussen een boiler en een geiser. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten boilers verkrijgbaar, zoals een gasboiler of een elektrische boiler. Er bestaan ook verschillende modellen geisers, zoals een keukengeiser met een kleine capaciteit of een badgeiser met een grote capaciteiten. Een zonneboiler is een moderne boiler die werkt met zonnecollectoren. Er zijn veel verschillen tussen boilers of geisers, zo hebben beiden andere onderhoud nodig en is zijn er grote verschillen in de kosten. Daarnaast kan het rendement voor de verschillende boilers of geisers erg variëren.

 

Boiler en een zonneboiler

Een boiler wordt ook wel een warmwaterketel genoemd. Een boiler verwarmd namelijk het water, zodat het opgeslagen water altijd een constante en warme temperatuur heeft. Dit is het grootste verschil met een geiser. Een geiser warmt het water pas op als er warm water benodigd is. Door het geïsoleerde vat van de boiler is er direct warm water beschikbaar. Een boiler kan het water direct verwarmen door middel van elektriciteit of gas of indirect door middel van olie, gas pellets of door een zonnecollector. Een boiler die werkt op gas verwarmt het water met een gasbrander. Het water wordt dan pas verwarmd als de watertemperatuur van het water in de boiler onder een van te voren bepaald minimum komt. Een elektrische boiler maakt gebruik van een verwarmingselement. Deze wordt aangestuurd door een thermostaat. Het voordeel van een elektrische boiler is dat deze weinig onderhoud vereist en dus lagere kosten met zich meebrengt. Een voorbeeld van een indirect gestookte boiler is een cv-ketel. De boiler kan los geplaatst zijn in de buurt van de cv-ketel of is geïntegreerd. In dit geval wordt de geïntegreerde boiler een combiketel genoemd. Een ander voorbeeld van een indirect gestookte boiler is een zonneboiler. De verwarming van het water vindt dan plaats door de warmte die wordt opgewekt door de zonnecollectoren.

 

Geiser

Een geiser verwarmt het water door middel van gas of elektriciteit. Het grootste verschil met een boiler is dat een geiser het water pas verwarmt wanneer het warme water nodig is. Er bestaan verschillende modellen geisers, elk met een andere capaciteit. Zo bestaan er keukengeiser met een kleine capaciteit. Vaak heeft een keukengeiser een capaciteit van ongeveer 5 liter per minuut. Een geiser met een grotere capaciteit is een badgeiser. Deze heeft een capaciteit van ongeveer 16 liter per minuut. Een badgeiser is voornamelijk geschikt voor het verwarmen van het water voor een bad. Met een keukengeiser is het mogelijk om een douchte te nemen. Voor het nemen van een douche is een badgeiser dus niet vereist. Een geiser heeft als voordeel dat het goedkoper is dan een boiler. Een nadeel is echter dat een geiser minder water per minuut verwarmt dan een boiler.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.