Dalende omzet voor energieleverancier DELTA


instapbonus-delta-welkomstkortingVandaag presenteerde energieleverancier DELTA zijn halfjaarcijfers. In de eerste 6 maanden van 2015 daalde de omzet met 6% ten opzichte van het jaar 2014. In totaal boekte het bedrijf een omzet van 677,1 miljoen euro. In de resultaten is een voorziening van € 187,5 miljoen euro opgenomen voor de Gasflexportfolio, waarin onder andere de Sloecentrale valt.

 

Netto resultaat van bijna 20 miljoen euro

Het netto resultaat komt, zonder de voorziening en de daarbij vrijgevallen belastingen, uit op een winst van € 19,4 miljoen. Na vorming van de voorziening is het totale resultaat een boekverlies van ruim € 150 miljoen.

 Eerste 6 maanden 2014Eerste 6 maanden 2015
Netto omzet
Bruto marge (Exclusief voorziening en belastingeffect)
Bruto marge (Inclusief voorziening en belastingeffect)
Netto resultaat (Exclusief voorziening en belastingeffect)
Netto resultaat (Inclusief voorziening en belastingeffect)
Vrije kasstroom
677,1
188,6
1,1
19,4
(150,7)
456,4
720,3
214,4
214,4
30,1
30,1
31,6

*Bedragen zijn in miljoenen euro’s en exclusief de eigen cijfers van Indaver en Windpark Kreekraksluis. Het netto resultaat van 2014 is inclusief de resultaten van Indaver en Windpark Kreekraksluis.

 

Financiële positie versterkt

Mede door eerdere ingrepen is de financiële positie van DELTA versterkt, waardoor de dure voorziening voor de Gasflexportfolio opgevangen kon worden. Naast het nemen van de voorziening voor de Gasflexportfolio zijn er juist ook maatregelen genomen die de vermogenspositie hebben verbeterd. Zo is de verkoop van afvalverwerker Indaver succesvol afgerond en heeft DELTA het Windpark Kreekraksluis in de gemeente Reimerswaal verkocht. Verder worden de in 2014 gedefinieerde strategische doelstellingen van verdere CO2-verlaging van de productieportfolio, integratie van het retail productaanbod van Energie & Gas en Multimedia en de rationalisering van onze B2B-activiteiten voortvarend geïmplementeerd. Deze laatste twee initiatieven vertalen zich dit jaar al in positieve financiële resultaten.

 

Dreiging gedwongen splitsing

CEO Arnoud Kamerbeek: “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de slechte marktsituatie op de energiemarkten financieel voor te kunnen blijven. De overgang naar duurzame energie kan alleen succesvol worden als DELTA dat de komende jaren ook vol kan houden. “De overheid dreigt met gedwongen splitsing van DELTA. Als dat gebeurt valt het bedrijf in onderdelen uiteen. Dat zal ten koste gaan van werkgelegenheid en verdere verlaging van CO2-uitstoot. DELTA en Eneco nemen het in de productie- en handelsmarkt op tegen vier buitenlandse ongesplitste bedrijven, die alle ook nog eens van plan zijn om hun kolencentrales in gebruik te houden. Als de gascentrales in Nederland aangaan en de kolencentrales uit, geeft dat direct een besparing van een kwart van de totale CO2-uitstoot in Nederland”.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.