Hybride warmtepomp / verwarmingssysteem

Wanneer u uw woning duurzamer wilt verwarmen dan kunt u kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit is een systeem waarbij de warmtepomp samenwerkt met uw cv-ketel. Deze cv-ketel kan op gas werken, maar in de toekomst eventueel ook op enkel elektriciteit. Door te kiezen voor een hybride warmtepomp verbruikt u tot wel 80% minder aardgas. Hierdoor stoot u minder CO2 uit waardoor dit een mooie tussenstap is naar aardgasloos wonen. Naast duurzaam is minder het hybride verwarmingssysteem op termijn ook nog een voordelig voor uw portemonnee. Zo verbruikt u een stuk minder aardgas waardoor u elk jaar minder geld kwijt bent aan de energierekening. Ondanks deze voordelen kent de hybride warmtepomp ook één groot nadeel. Een warmtepomp met een hoog rendement is namelijk relatief duur. Een warmtepomp kan al snel tussen de €7500,00 en €12.500,00 kosten. Een flinke investering die wel voor een deel verlaagd kan worden door het aanvragen van subsidie.

 

Spring direct naar;

 

Werking warmtepomp

Om te begrijpen hoe een hybride warmtepomp werkt is het eerst belangrijk om vast te stellen hoe een warmtepomp werkt. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte kan winnen uit de omgeving van uw woning. Deze warmte kan worden gewonnen uit bijvoorbeeld de aarde, water of de lucht. De warmtepomp werkt eigenlijk om basis van hetzelfde principe als uw koelkast. De koelkast verzamelt namelijk warmte en blaast deze uit de koelkast om het apparaat te koelen. Een warmtepomp doet hetzelfde maar blaast de warmte dan juist een woning in. De warmtepomp is hiermee erg interessant aangezien het ‘’gratis warmte’’ uit uw omgeving haalt. ‘Hierdoor ligt het verbruik van een warmtepomp tot wel vijf keer lager dan dat van een cv-ketel.

 

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is zelf eigenlijk niet echt hybride, maar zo wordt hij vaak wel genoemd. Eigenlijk is het verwarmingssysteem hybride, de warmtepomp werkt namelijk samen met een ander apparaat om uw woning en water te verwarmen. In veel gevallen wordt een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel of hr-ketel om een hybride opstelling te realiseren. Hierbij levert de warmtepomp de reguliere warmte, en spring de traditionele ketel bij wanneer er even meer vraag is naar warmte. Zo kunt u uw verwarmingsketel bijvoorbeeld combineren met een;

  1. Water – Water Warmtepomp
  2. Lucht – Water Warmtepomp
  3. Lucht – Lucht Warmtepomp (Ventilatie)
  4. Aarde – Water Warmtepomp

Door het installeren van de warmtepomp zal de verwarmingsketel een stuk minder vaak aanslaan. Hierdoor wordt er een stuk minder aardgas verbruikt wat beter is voor het milieu. In de toekomst zullen er tevens ook veel huizen met een elektrische verwarmingsketel. Hierdoor kan de hele woning verwarmt worden door middel van elektriciteit. Hierdoor ontstaat een all-electric woning die afgesloten kan worden van het aardgasnet.

 

Soorten hybride warmtepompen

Zoals hierboven omschreven zijn er verschillend soorten warmtepompen. Sommige warmtepompen halen hun warmte uit de lucht, andere uit de aarde en andere weer uit water. Welke systeem voor u het meest geschikt is hangt af van diverse factoren. Zo kent elk systeem zijn eigen installatiemethode, voordelen, nadelen en kosten. De meest toegankelijke warmtepomp is de lucht-lucht warmtepomp. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht en blaast deze door middel van ventilatie uw woning in. Deze warmtepomp kost rond de €2500,00 waarmee het de goedkoopste warmtepomp is. Een nadeel van deze warmtepomp is dat hij niet rendabel is bij lage temperaturen. Naast deze warmtepomp zijn er ook warmtepompen die warmte uit de bodem (aarde) of water halen. Deze warmtepompen hebben een hoger rendement maar vereisen ook een hogere investering. Zo gaan deze warmtepompen gepaard met duurdere warmtepompen en hogere installatiekosten. Wanneer u wilt kiezen voor een warmtepomp met een echt hoog rendement dan bent u al snel tussen de €10.000,00 en €15.000,00 kwijt. Bekijk onderstaande tabel om de belangrijkste verschillen te vergelijken. Meer weten? Lees hier dan meer over de verschillende soorten warmtepompen.

TypeVoordeelNadeelKosten
Water-Water WarmtepompHoogste rendementHoge investering+/- €15.000,00
Lucht-Water WarmtepompZeer duurzaamOnrendabel bij kou€7.500,00 - €12.500,00
Lucht-Lucht WarmtepompVoordelige aanschafOnrendabel bij kou€2500,00
Aarde-Water WarmtepompHoog rendementHoge investering€10.000,00 - €19.000,00

 

Subsidie op een hybride warmtepomp

Om consumenten te stimuleren over te gaan op duurzamere verwarmingsmethode biedt de overheid subsidies. De belangrijkste subsidiemaatregel is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Door middel van deze regeling kunt u geld terug ontvangen na de aanschaf van bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp, een pelletkachel, een biomassaketel of een zonneboiler. Hoe hoog de subsidie ligt hangt sterk af van de aankoopprijs en de energieprestatie. Voor veel warmtepompen ligt de subsidie momenteel tussen de €1000,00 en €2500,00. Voor duurdere warmtepomp kan de subsidie oplopen tot €5000,00 – €6000,00. In de apparatenlijst van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u terugvinden hoeveel subsidie u precies kunt ontvangen. Klik op deze link om de apparatenlijst te bekijken.

Naast de ISDE vanuit de overheid kunt u soms ook nog gebruik maken van andere interessante regelingen. Zo kunt u soms ook profiteren van subsidie op gemeentelijk niveau. Daarnaast bieden sommige banken en organisaties soms voordelige leningen aan wanneer u uw woning wilt verduurzamen. Kijk daarom altijd goed van welke regelingen u gebruik kunt maken.

 

Hybride warmtepomp / verwarmingssysteem

 

Wanneer kiezen voor een hybride warmtepomp?

Het aanschaffen van een hybride warmtepomp kan interessant zijn wanneer u graag duurzamer wilt wonen. Daarnaast kan de installatie van een warmtepomp uw energiekosten per maand sterk verlagen en uw woningwaarde doen stijgen. Ondanks deze voordelen is het wel verstandig om eerste te kijken naar de mate van isolatie van uw woning. Door uw woning goed te isoleren kunt u namelijk een relatief grotere besparing realiseren. Dit kan door middel van bijvoorbeeld dubbel glas, vloer- en dakisolatie en spouwmuurisolatie. Is uw woning reeds goed geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp een mooie toevoeging om uw energieverbruik nog verder te verlagen.

 

Besparing hybride warmtepompsysteem

Wanneer u kiest voor een warmtepomp dan daalt uw gasverbruik al snel 50 tot 80 procent ten opzichte van het gebruik van alleen een traditioneel verwarmingssysteem. Dit is voordelig, en goed voor het milieu. U verbruikt namelijk minder fossiele brandstoffen waardoor u minder CO2 uitstoot. Aangezien uw warmtepomp op stroom werkt zal uw totale stroomverbruik vaak wel wat stijgen. Dit is niet zo erg aangezien stroom relatief goedkoop is en duurzaam op te wekken is. Naast dit milieuaspect bespaard een gemiddelde eengezinswoning al snel €250,00 per jaar door het installeren van een warmtepomp in combinatie met een hr-ketel. En wanneer u kiest voor een duurdere warmtepomp met een hoger rendement dan kan deze besparing nog veel verder oplopen. Zo kunnen huishoudens met een water-water warmtepomp tot wel 80% minder energie verbruiken. En in combinatie met bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen kan er zelf een energie-neutrale woning gerealiseerd worden.

 

Levensduur warmtepomp

Een warmtepomp is duur in aanschaf, maar heeft een behoorlijk lange levensduur. Een warmtepomp gaat net als een cv-ketel ongeveer 15 jaar mee bij goed onderhoud. Hierdoor bespaart u enorm veel energie met de aanschaf van een hybride warmtepomp. Deze besparing in energie zult u ook merken in uw portemonnee. De energierekening daalt namelijk behoorlijk. Hierdoor is de aanschaf van een warmtepomp uit economisch oogpunt vaak een interessante optie.

 

Warmtepomp en radiotoren

Ondanks dat warmtepompen veel voordelen hebben zijn er soms ook nadelen. Om deze reden is het belangrijk om uzelf altijd goed te laten informeren. Zo zijn in sommige woningen de radiotoren niet geschikt voor het gebruik van een warmtepomp. Dit is niet alleen onhandig, maar kost u ook al snel rond de €2500,00.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave