Zonnepaneleneiland in Zuid-Holland


zonne-energie-zonnepanelen

Als het aan een aantal inwoners van Westvoorne ligt, komt er binnenkort een zonnepaneleneiland op het Oostvoornse meer. Wethouder Bert van der Meij is enthousiast over het idee en hoopt dit jaar nog een akkoord te geven voor het plan.

Initiatief

Het initiatief voor het zonnepaneleneiland komt van Frits Rip. In eerste instantie kwam hij met het idee om zonnepanelen aan te leggen op het land. Omdat dit vrij dure grond betrof, kwam hij al snel op het idee om zonnepanelen te laten plaatsen op water, wat relatief goedkoper is. Samen met een aantal plaatsgenoten wil hij het initiatief in de praktijk gaan brengen. In Nederland is het nog een vrij nieuw begrip, zo’n zonnepaneleneiland, echter zijn er overal ter wereld al van zulk soort eilanden.

Zonnepaneleneiland

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het wekken van zonne-energie op water. Het initiatief van Frits Rip betreft het plaatsen van zonnepanelen op een soort van plastic luchtbedden. Deze panelen kan men makkelijk aan elkaar vastmaken en loskoppelen en worden verankerd op de bodem. Een veld van 5 hectare van deze panelen staat gelijk aan een windmolen. De initiatiefnemers willen beginnen met een paar panelen op het Oostvoornse meer. Mocht dit idee in de praktijk werken dan gaan de initiatiefnemers onderzoeken op hoeveel draagvlak zij kunnen rekenen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.