Ymere biedt huurders optie tot aanschaf zonnepanelen


Woningcorporatie Ymere gaat in de komende jaren op minimaal 8500 huurwoningen zonnepanelen plaatsen. Dit wil het onder andere gaan doen door huurders te betrekken. Deze huurders zullen door de oprichting van een speciaal reservefonds altijd minder gaan betalen voor energie.

Vanaf begin september zal Ymere huurders zonnepanelen gaan aanbieden. Hiernaast zal de woningcorporatie ook honderden complexen gaan voorzien van zuinige ledverlichting. Mede hiermee wil het bedrijf een duurzamere bedrijfsvoering gaan opstellen.

 

Groot potentieel

Woningcorporaties hebben een groot potentieel in de duurzame ambities van Nederland. Als voorbeeld, gezamenlijk hebben de Amsterdamse corporaties ongeveer 20 procent van het totale potentieel aan zonne-energie in de stad. Maar tot nu toe wordt er nog weinig geïnvesteerd. En dat is zonde! Om deze reden stelt Ymere hun daken nu beschikbaar voor zonnepanelen. Die onder andere geïnstalleerd zullen worden door zonne-energiespecialist Lens en dakdekkers Klomp en Patina.

Om alles in goede banen te leiden heeft Ymere samen met de twee bedrijven een energiebedrijf opgericht, een zogenoemde ESCo. Dit energiebedrijf zal eigendom blijven van de zonnepanelen, maar de bewoners profiteert van een lagere energierekening. In totaal heeft de ESCO een eigen kapitaal van 35 miljoen. Hiervan komt 26 miljoen euro uit een grote investering die reeds goedgekeurd is door de Bank Nederlandse Gemeenten.

 

Garantiefonds

Hoeveel de huurders besparen is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat ze afnemen, hun stroomverbruik en de lichtinval van de zon. Ymere schat dat huurders rond de €60,00 per jaar kunnen besparen door het afnemen van 8 zonnepanelen. En mocht de eventuele besparing dan toch veel lager uitvallen van sprint het speciale garantiefonds bij. Dit garantiefonds wordt gevuld met geld dat bespaart wordt door het inzetten van de zuinigere ledverlichting in complexen.

 

Voordelen

Het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen kent voor Ymere en de huurders diverse voordelen. Zo werkt Ymere direct aan de afspraken die er liggen op het gebied van verduurzaming. Daarnaast profiteren huurders van lagere woonlasten. In de komende tijd zal er gekeken worden op welke woningen er allemaal zonnepanelen komen. Verwacht wordt dat ongeveer de helft van de zonnepanelen op Amsterdamse daken terecht komen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.