Winnen van meer dan 27 miljard kubieke meter aardgas verantwoord volgens NAM


Winnen van meer dan 27 miljard kubieke meter aardgas verantwoord volgens NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ziet mogelijkheden om op een verantwoorde manier meer dan 27 miljard kubieke meter aardgas uit de Groningse gasvelden te winnen.

Winningsplan

Dit wordt duidelijk uit een nog niet gepubliceerd winningsplan dat uitgevoerd zal worden tussen 1 oktober 2016 en 30 september 2017. De NAM wil zelf nog geen reactie geven op deze cijfers, het bedrijf wacht namelijk tot officiële bekendmakingen door minister Henk Kamp van Economische Zaken. Het bedrijf laat wel weten dat het niet belangrijk is om te focussen op cijfers.

In het jaar 2015 maakte de Raad van State nog gehakt van het besluit van Kamp om de gaswinning te verhogen naar 33 miljard kubieke meter aardgas per jaar. De belangrijkste redenen voor de vermindering naar 27 miljard kubieke meter was de veiligheid van de burgers in de provincie Groningen en de leveringszekerheid van aardgas.

Op een flexibelere manier gas winnen

Minister Henk Kamp van de VVD moet binnenkort in een nieuw besluit vastleggen wat er gedaan wordt met de gaswinning in Groningen. Volgens de NAM is het flexibeler winnen van gas verantwoord. Zo zou uit onderzoek gebleken zijn dat hogere productieniveaus mogelijk zijn binnen de gestelde veiligheidsnormen. In het meet- en regelprotocol staat onder welke omstandigheden je de gaswinning ergens naar beneden of naar boven kunt aanpassen. Volgens NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar houdt het bedrijf hierbij rekening met actuele gegevens omtrent bijvoorbeeld de omgeving en de ondergrond van de winningsplaats. Hierbij geeft hij ook aan dat dit twee kanten op werkt, de winning kan naar beneden, of naar boven bijgesteld worden.

Gaswinning en aardbevingen

In het nieuwe winningsplan van de NAM staat onder andere hoe het gasbedrijf gas wil pompen en wat hiervan de mogelijke invloed is op de nabije omgeving. Zo beschrijft het bedrijf ook wat het bedrijf doet om de gevolgen van aardbevingen te verkleinen en om de kans op zwaardere aardbevingen te beperken.

Kamerlid Andre Bosman van de VVD zegt dat voor zijn partij 27 miljard kubieke meter de insteek is. ‘’Ik ga niet in op het winningsplan, maar wij zien de gaswinning eerder lager dan hoger uitkomen. Intussen moeten we, waar het maar nodig is, huizen versterken.’’

Versterken van woningen

Mede door de aardbevingen lopen veel woningen in Groningen flinke schade op. Volgens diverse bronnen zullen om deze reden in de komende jaren honderden woningen bouwkundig versterkt worden. ‘’Dat lijkt me erg weinig’’, zegt Bosman. ‘’Als we met de Kamercommissie het gebied in gaan, hebben we er zo meer dan honderd die grondig aangepakt moeten worden.’’

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.