Wat doet een meetbedrijf?


In Nederland zijn meetbedrijven verantwoordelijk voor het verkopen, verhuren, installeren, beheren en onderhouden van stroom-, gas- en warmtemeters. Over het algemeen komt u als consument in aanraking met een meetbedrijf wanneer deze de staat van uw energiemeters komt opnemen. Het opnemen van de daadwerkelijk standen doet u tegenwoordig vaak zelf of deze worden op afstand uitgelezen. Een meetbedrijf moet gecertificeerd zijn om dit werk te verrichten. Op de website van netbeheerder TenneT kunt u een lijst vinden met gecertificeerde meetbedrijven voor stroom en gas.

 

Is het meetbedrijf eigenaar van uw energiemeter?

Nee, een energiemeter is in het beheer van uw netbeheerder. Deze is dan ook eigenaar van de meter.

 

Wat is het meettarief?

U betaalt een meettarief om het gebruik en beheer van uw energiemeter te bekostigen. Dit bedrag betaalt u direct aan uw energieleverancier maar deze verrekend het weer met andere partijen zoals de netbeheerder en meetbedrijven.

 

Is het meettarief voor slimme meters anders?

Nee, het meettarief voor traditionele en slimme meters is precies hetzelfde.

 

Hoe hoog mag het meettarief zijn?

Hoe hoog de maximale meettarieven zijn bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Elk jaar stelt de ACM opnieuw nieuwe maximum tarieven op voor stroom en gas.

 

Problemen met uw energiemeter?

Vermoedt u dat uw energiemeter niet goed werkt? Dan kunt u hem laten controleren of ijken door uw meetbedrijf. Wanneer u niet weet welk bedrijf dit is dan kunt u het beste contact opnemen met uw netbeheerder. Deze kan u vertellen welk meetbedrijf verantwoordelijk is voor uw energiemeter.

 

Navigatie

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.