Verduurzaming essentieel binnen energietransitie


Verduurzaming essentieel binnen energietransitie

Het verduurzamen van onze energie is volgens het grootste deel (61%) van de Nederlanders essentieel om klimaatverandering tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Necker van Naem in opdracht van energieleverancier Nuon.

Windenergie heeft sleutelrol

Het besparen van energie heeft de voorkeur van 29 procent van de Nederlandse bevolking. Tevens vindt ongeveer 10 procent dat er helemaal niks hoeft te gebeuren op het gebied van klimaat. Het belangrijkste middel in de energietransitie? Windenergie! Volgens 67 procent van de ondervraagde moet de overheid flink investeren in windenergie. Windenergie moet een sleutelrol spelen binnen transitie, zowel op land, als op zee. Hierbij geeft ook 39 procent van de Nederlanders aan dat het geen probleem is wanneer er windmolens binnen een straal van 1 kilometer rond hun huis worden gebouwd.

De overheid moet zich meer inzetten

Veel van de ondervraagde waren erg kritisch op de manier waarop de Nederlandse overheid omgaat met verduurzaming en het terugdringen van CO2-uitstoot. Meer dan 80 procent vindt dat de overheid op dit moment te weinig doet om duurzaamheid op de kaart te zetten. Hierbij is het volgens veel burgers nodig om plannen om te gaan zetten in actie. Er wordt namelijk te veel gepraat, en te weinig ondernomen. Momenteel wordt slechts 5.6% van onze energie op een duurzame manier opgewekt. Dit terwijl er afgesproken is dat dit over 3,5 jaar meer dan 14 procent moet zijn.

Ook zelf verduurzamen

Naast dat de overheid zichzelf meer moet inspannen, vinden Nederlanders ook dat (energie)bedrijven en burgers verplicht moeten worden om meer te verduurzamen. Dit zou de overheid onder andere kunnen doen door middel van groene investeringen en wet- en regelgeving. Naast energiebedrijven vinden consumenten ook dat zei zelf meer moeten doen om het milieu te ontlasten. Ongeveer 25 procent van de respondenten meent dat zij bijvoorbeeld zelf vaker de fiets zouden moeten pakken en dat ze minder vlees zouden kunnen eten. Ook het aanschaffen van zonnepanelen is een populaire maatregel die veel consumenten wel zien zitten.

Kernenergie niet populair

Ondervraagde zien vooral windenergie en zonne-energie als goede duurzame energiebronnen voor de toekomst. Zonne-energie is het meest populair, 52 procent van de consumenten geeft hier de voorkeur aan. Na zonne-energie volgt windenergie en kernenergie eindigt ver onderaan ondanks dat het erg weinig CO2-uitstoot veroorzaakt. Ongeveer 75 procent van de respondenten vinden kernenergie de minst goede manier van energieopwekking.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.