Topman RWE; klanten moeten straks extra betalen voor gas


Topman RWE; klanten moeten straks extra betalen voor gas

Politici uit Europa moeten met een oplossing komen om gas- en kolencentrales enigszins rendabel te houden. Dat stelt RWE-topman Peter Terium tegenover de NOS.

De prijs voor stroom is met een gemiddeld prijs van ongeveer 20 cent per kWh nog nooit zo laag geweest. "Dus zal er iets bedacht moeten worden om ervoor te zorgen dat het licht niet uitgaat. "Die verantwoordelijkheid ligt bij de politiek, ook de Nederlandse", zegt Terium.

Extra opslag op energierekening

De RWE-topman pleit voor een extra soort opslag die boven op de energierekening komt. Wie nu profiteert van een lagere stroomprijs zal weer wat moeten bijleggen, zegt Terium. Deze extra opslag op de stroomrekening voor stroom uit kolen- en gascentrales zal niet vandaag of morgen kunnen worden ingevoerd in Nederland. Dat is omdat we nog niet zo veel hernieuwbare energie maken.

Concurrentie tussen duurzameen fossiele energie

Duitsland is hier al een stuk verder mee dan dat wij dat in Nederland zijn. Maar daar werken de spelregels voor een vrije markt niet meer, vindt Terium. "25 tot 35 procent gesubsidieerde hernieuwbare energie wordt in de Duitse energiemarkt gedrukt." Daar kunnen de kolen- en gascentrales volgens hem nooit meer niet mee gaan concurreren. Nederland zou volgens hem moeten leren van de fouten die in de tijd in Duitsland zijn gemaakt.

"Want als we onze energiedoelen voor 2020 willen halen, zal er ook gekeken moeten hoe de conventionele opwekking in Nederland kan blijven voortbestaan."

"Kolen- en gascentrales heb je nodig om het koffiezetapparaat, de tv en de droger te laten werken, ook als er geen wind of zon is. Voor die zekerheid zal iets geschapen moeten worden. En er zal ook betaald moeten worden." Terium is daarover in gesprek met de Nederlandse en Duitse overheden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.