TenneT verhoogt transportkosten energie in 2018


TenneT verhoogt transportkosten energie in 2018

Vanaf volgend jaar zullen consumenten meer gaan betalen voor het transport van energie. Hierdoor zijn huishoudens gemiddeld €12,00 meer kwijt aan de jaarlijkse energierekening. Naast deze stijging zullen ook nog diverse andere kostenposten op de energierekening stijgen. Waardoor een gemiddeld huishouden in 2018 al snel €110,00 meer kwijt is aan de jaarlijkse energierekening.

 

Stijgende transportkosten

Uit de tarievenbesluiten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de transportkosten mogen stijgen volgend jaar. Door deze stijging zal de energierekening gemiddeld 1% hoger uitvallen. Met de extra opbrengsten zal netbeheerder TenneT investeringen doen in het hoogspanningsnetwerk. Deze investeringen moeten het mogelijk maken om de Europese energiemarkten nog verder te integreren.

 

“De netten moeten worden versterkt om grote hoeveelheden elektriciteit van de windparken op zee te kunnen transporteren en de energiemarkten in Europa verder te kunnen integreren.”

 

Naast deze investeringen rekening gemeenten ook steeds vaker precariobelasting aan regionale netbeheerders zoals Enexis en Liander. En deze kosten worden vervolgens weer doorberekent aan de consument. Ook dit zorgt voor een stijging van de transportkosten. Naast deze kostenstijgingen staat overigens wel een toename in opbrengsten uit veilinggelden. Dit zijn inkomsten die TenneT verdiend met het verkopen van capaciteit op verbindingen in het buitenland. Door middel van deze veilingen weer TenneT volgend jaar 145 miljoen euro te verdienen. Deze opbrengsten worden deels gebruikt om de extra investeringen in het energienet te bekostigen.

 

Ontwikkeling energierekening

Momenteel bestaat ongeveer 20% van de energierekening uit transportkosten. Het overige deel van de energierekening bestaat verder uit de meterhuur, verbruikskosten en energiebelastingen. Vanaf 2018 zullen niet alleen de transportkosten stijgen, maar ook vooral de energiebelastingen. Zo gaan consumenten flink meer belasting betalen over hun gasverbruik. Daarnaast stijgt ook nog eens de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) en daalt de jaarlijkse heffingskorting. Mede door deze ontwikkelingen stijgt de gemiddelde energierekening al snel met meer dan €110,00. Een flinke kostenstijging van bijna €10,00 per maand. Hierdoor stijgt de gemiddeld jaarlijkse energierekening verder van €1584,00 naar €1694,00. Meer weten? Lees hier alles over de energieprijzen in 2018!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 gedachten over “TenneT verhoogt transportkosten energie in 2018

 • Harrie Overtoom

  Geachte lezer,

  Hoe zit het met de transportkosten met een oude draaischijf meter.
  Ik ben 100% zelfvoorzienend en heb een oude draaischijf. Ik transport teer dus niets.
  Ik neem aan dat ik dan ook niets betaal. Lijkt dom , maar……

  Hoe zit het met een digitale meter . Worden er dan transportkosten gerekend voor afname maar ook voor terugleveren. Dus twee keer transportkosten?

  Wordt ik verplicht om op termijn mijn oude draaischijf in te wisselen voor een digitale meter .
  Indien mijn oude meter blijft zitten heb ik nml. geen last van de op hande zijnde opheffing voor salderen.

  Vr Gr Harrie

 • Koen Verkerk Bericht auteur

  Beste Harrie,

  Aangezien u bent aangesloten aan het netwerk verwachten wij dat u wel het initiële aansluittarief en het periodieke aansluittarief betaalt. De variabele kosten zullen in het geval van eigen verbruik waarschijnlijk niet van toepassing zijn.

  Of de nieuwe slimme meter i.c.m. terugleveren effect heeft op uw uiteindelijke transportkosten is bij ons niet duidelijk.

  Voor meer informatie kunt u het beste bij uw netbeheerder terecht,

  Mvg,

  Koen