TenneT verhoogt investeringen in Nederlands energienetwerk


Netbeheerder TenneT gaat meer investeren in het Nederlandse energienetwerk. Dit doet vooral met oog op de sterke toename van windmolen- en zonneparken. In totaal zal het bedrijf de komende tien jaar 5,5 tot 6,5 miljard euro gaan investeren. Van dit bedrag gaat 2 miljard naar projecten gericht op windparken op zee. Het overige geld wordt op land ingezet om het energienetwerk te vervangen en uitbreiden.

 

Verbindingen Europees netwerk

Aangezien er steeds meer duurzame energiebronnen ontstaan is het belangrijk om het energienetwerk verder te integreren in het Europese elektriciteitsnetwerk. Op deze manier kan de geproduceerde energie namelijk efficiënter gedistribueerd worden. Om deze reden zal TenneT tot 2022 500 miljoen euro investeren in het energienetwerk en verbindingen met buurlanden zoals België, Duitsland en Denemarken.

 

Groei opwekking duurzame energie

In Nederland en de omliggende landen groeit de productie aan duurzame energie sterk. Zo lag de capaciteit aan zonne-energie in 2016 (Nederland) op ongeveer 2 gigawatt. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2014. Daarnaast verwacht TenneT dat deze capaciteit tot 2035 jaarlijkse doorgroeit met 1 gigawatt. Om een veilige marge aan te houden houdt TenneT rekening met een totale groei naar 30 gigawatt tot 2035.

 

Meer windparken en meer vraag naar duurzame energie

In de komende jaren zal de capaciteit aan windenergie op zee sterk toenemen. Volgens het Energieakkoord zal er rond 2023 voor 4,5 gigawatt aan windmolen geïnstalleerd zijn op de Noordzee. Zo wordt er onder andere gewerkt aan projecten voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. Deze extra capaciteit aan windenergie zal waarschijnlijk veelal gebruikt worden om de toenemende vraag door elektrische auto’s en warmtepompen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.