Stroom opwekken met menselijke ontlasting


energienetwerk-tennet-netbeheerder-stroomkabels

Uit onderzoek, dat is uitgevoerd door de Verenigde Naties, is gebleken dat miljoenen huishoudens kunnen worden voorzien van stroom verkregen uit menselijke ontlasting. Als alle menselijke ontlasting wereldwijd zou worden gebruikt, dan zou dit 138 miljoen huishoudens kunnen voorzien van stroom. Dit staat gelijk aan de totale bevolking van Duitsland, Argentinië en Nederland samen.

Creëren van biogassen

Het winnen van stroom uit menselijke ontlasting zou vooral winstgevend zijn voor ontwikkelingslanden. Dit komt omdat hier weinig energiecentrales zijn. Het proces van verzamelen zou kunnen worden gedaan door het inzetten van speciale openbare toiletten waarin de ontlasting wordt verzameld en tenslotte wordt samengevoegd. De ontlasting wordt verhit tot ongeveer 300 graden Celsius waardoor het vocht uit de ontlasting wordt verdampt. Hierdoor blijven er blokken ontlasting over in vaste vorm. Deze blokken gedroogde ontlasting in vaste vorm kunnen vervolgens worden opgestookt, net zoals bij houtskool wordt gedaan. Deze blokken ontlasting kunnen voor net zoveel energie voorzien als wat houtskool oplevert. Een groot voordeel van deze manier van het creëren van biogassen is dat het helpt bij het terugdringen van het kappen van bomen en bossen.

Proefproject in Oeganda

Binnenkort wordt gestart met een proefproject in Oeganda. Op deze manier kan er onderzocht worden of het de voorspelde hoeveelheid stroom in werkelijkheid ook wordt opgewekt. ”Er zullen vast en zeker uitdagingen op ons pad komen maar in het vooruitzicht dat er daadwerkelijk stroom kan worden gehaald uit menselijke ontlasting, maakt het dat het project de moeite waard is”, aldus onderzoeker Chris Wild.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.