Stijgende vraag naar cv-ketels ondanks aardgasloze ambities overheid

Installateurs en producenten van cv-ketels hebben momenteel te maken met een stabiele vraag naar nieuwe apparaten ondanks de aardgasloze ambities van de overheid. Uit een rondgang gedaan door het Financieel Dagblad blijkt zelfs dat er diverse bedrijven zijn die te maken hebben met een stijgende vraag naar nieuwe cv-ketels.

 

Aantal installaties neemt toe in 2018

Veel van de ondervraagde bedrijven uit de sector geven aan dat ze een goed jaar verwachten. Zo installeerde Feenstra dit jaar al 10% meer cv-ketels dan het vooraf had gedacht. Daarnaast constateert ook Intergas, één van de grootste producenten van cv-ketels, dat er momenteel veel vraag naar nieuwe ketels is. Er is zelfs zo veel vraag dat het bedrijf bezig is om een nieuwe fabriek te bouwen om de vraag naar nieuwe modellen bij te kunnen houden.

Naast Feenstra en Intergas verwachten ook cv-ketelspecialisten Warmtegarant en Atag dit jaar een groeiend aantal installaties. Marco van de Kamp, directeur van Atag, verwacht zelfs dat de gehele sector dit jaar ongeveer 1 a 2 procent zal groeien ten opzichte van vorig jaar. Alles bij elkaar is dit een vreemde ontwikkeling aangezien de overheid juist van het aardgas af wil.

 

Gevolg crisis

Brancheorganisatie Uneto-vni denkt dat de stijgende vraag te maken heeft met de crisis van de afgelopen jaren. Zo zouden consumenten de investering in een nieuwe cv-ketels tijdens deze periode uitgesteld hebben. En nu het weer beter gaat, heeft de sector te maken met een soort van inhaalvraag.

Installateur Feenstra verwacht overigens niet dat de groei te maken heeft met de komende energietransitie. Zo zouden consumenten niet nog even snel hun ketel vervangen, maar eerder getriggerd zijn door een late koude periode.

 

Onduidelijkheid levensduur cv-ketel

Bij Installatiegroep Breman ziet men ook nog geen run op cv-ketels sinds de overheid heeft besloten dat het voor 2050 van het gas af wil. Wel hebben klanten steeds meer vragen over de levensduur van de cv-ketel. Deze vragen zijn voor veel van de installateurs lastig. ‘’Zo is de overheid zeer ambitieus, maar liggen er nog veel technische uitdagingen die de toekomst onduidelijk maakt’’ aldus Richard van de Wal, concernsecretaris bij Breman.

 

‘’De consument is zoekende. Mensen willen weten of het nog wel verstandig is om een ketel te kopen.’’ aldus Atag-directeur Marco van de Kamp.

 

Telefoon roodgloeiend

Ook andere cv-ketel installateurs hebben momenteel te kampen met roodgloeiende telefoons. Het groeiend aantal vragen komt vooral door het manifest dat eind maart is getekend om binnen drie jaar geen nieuwe cv-ketels meer te verkopen. Hierdoor vragen veel consumenten zich af of het nog wel verstandig is om geld te investeren in een nieuwe cv-ketel. Zo denken veel klanten dat ze beter op zoek kunnen gaan naar toekomstbestendige alternatieven.

 

Cv-ketel beste keuze voor veel huishoudens

Volgens Atag-directeur van de Kamp is de cv-ketel voor veel huishoudens nog steeds de beste keuze. Dit komt omdat veel huishoudens niet voldoende geïsoleerd zijn om gebruik te kunnen maken van alternatieve verwarmingssystemen zoals warmtepompen. Om deze reden verwacht van de Kamp dan ook dat het onmogelijk is om in 2021 al van de cv-ketel af te stappen.

Ook branchegenoot Feenstra geeft aan de ze veel klanten nog adviseren om te investeren in een nieuwe cv-ketel. Dit doet men vooral omdat de energierekening bij het gebruik van een inefficiënte warmtepomp sterk zal stijgen. Iets wat zorgt voor veel ontevreden klanten volgens een woordvoerder van Feenstra. Naast cv-ketels installeert Feenstra wel al warmtepompen, maar dit loopt zeker nog niet storm volgens de woordvoerder.

 

Warmtepomp verwarmingssysteem
Voor veel huishoudens is de warmtepomp nog geen rendabele optie

 

Vervallen aansluitplicht

Waarschijnlijk zullen voorlopig voornamelijk nieuwbouwhuizen aardgasloos verwarmt worden. Zo hoeven bouwbedrijven per 1 juli geen verplichte aardgasaansluiting meer te plaatsen. Dit biedt dit de kans om goed geïsoleerde huizen te realiseren waarin een warmtepomp efficiënt kan zorgen voor warm water. Ondanks deze mogelijkheden geven overigens veel van de bedrijven aan dat ook binnen de nieuwbouw er nog volop gebruik wordt gemaakt van cv-ketels. Zo zegt Nico Scheffer, eigenaar van cv-ketel installateur Bonarius het volgende; ‘’Ik durf wel te stellen dat 80%-90% nog steeds traditioneel met een cv-ketel wordt gebouwd. Zodra een project niet overheidsgestuurd is, kiest een projectontwikkelaar voor ketels, omdat het goedkoper is dan alternatieve oplossingen als warmtepompen en hybride verwarmingssystemen’’.

Benieuwd hoe u uw woning kunt verwarmen zonder gebruik te maken van aardgas? Lees dan ons artikel over ”All-electric wonen”!

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave