Stakingen afgewend, gasprijs daalt fors

Sinds het begin van de week waren er signalen dat er mogelijk stakingen zouden plaatsvinden op gasproductielocaties in Australië. Maar deze lijken afgewend. Nu deze onzekerheid is weggenomen raakt de gasprijs is een vrije val. De handelsprijs voor gas daalde in een paar dagen met bijna 30 procent.

 

Forse daling handelsprijs gas

Na een korte stijging stond de handelsprijs voor gas maandag op €42 per megawattuur. Maar met dit goede nieuws daalde deze prijs snel. Op donderdagochtend dook de gasprijs tot onder €30 per megawattuur, een daling van ruwweg 30 procent.

Sinds donderdag is de prijs wel weer wat opgelopen. Tijdelijk piekte de gasprijs boven de €33 per megawattuur, maar nu staat hij weer rond de €32 per megawattuur.

 

Mogelijke stakingen

Sinds het begin van de week steeg de gasprijs snel door mogelijke stakingen bij enkele productielocaties van vloeibaar gas (LNG) in Australië. Personeel dreigde het werk neer te leggen mochten de arbeidsvoorwaarden die verbeterd worden. Na diverse onderhandelingen lijkt dit dreigement van de baan, tot opluchting van gashandelaren.

Ondanks dat het gas uit Australië niet naar Nederland komt, heeft het toch invloed op onze gasprijs. Wanneer het gas, wat normaal naar China gaat, niet geleverd wordt, zal China op zoek gaan naar alternatieve. Hierdoor zal het met Europa gaan concurreren voor vloeibaar gas uit onder andere de Verenigde Staten.

 

Dalende energietarieven voor energierekening

De afgelopen maanden zijn de prijzen voor stroom en gas een stuk stabieler en dalende. Hierdoor hebben energieleveranciers goedkoper in kunnen kopen. Dit voordeel berekenen ze deels door naar klanten. Onder andere energieleverancier Vattenfall gaf al aan dat de variabele tarieven per 1 oktober naar beneden gaan. Hierdoor zullen klanten rond de €100 minder per jaar gaan betalen. Naast Vattenfall heeft ook Essent al aangegeven dat ze de tarieven zullen gaan verlagen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave