De slimme energiemeter weigeren


slimme-energiemeter-weigeren

Sinds dit jaar is de grote uitrol van de slimme meter van start gegaan, en in 2020 moeten alle Nederlandse huishoudens een slimme meter bezitten. Zo hoeven bewoners hun meterstanden niet meer door te geven en kan er beter inzicht verkregen worden in het energieverbruik. Toch zijn een hoop mensen niet blij met de slimme meter. Recentelijk is er nog een groot privacylek gevonden. Maar kun je de slimme meter ook weigeren?

 

Kan ik de slimme meter weigeren?

Grote netbeheerders merken sinds kort dat meerdere mensen de slimme meter weigeren, ongeveer 10% van de huishoudens weigert de slimme meter. Veel maken hier een melding van of doen niet open voor de monteur. Het is mogelijk om de slimme meter te weigeren, hij is namelijk niet verplicht door de overheid. Eigenlijk zijn er 2 goede opties om de meter te weigeren. U kunt hem laten plaatsen maar direct laten uitschakelen, hierdoor verzend de meter geen informatie naar de netbeheerder. Of u kunt de meter in zijn totaliteit weigeren, de meter is namelijk nog niet verplicht. Wanneer u de meter weigert of uitzet zal u wel zelf de meterstanden door moeten geven. Tevens ontvangt u het tweemaandelijkse verbruiksoverzicht niet.

Wanneer u de meter heeft geweigerd kunt u deze niet zomaar weer aanvragen, hier kunnen namelijk kosten voor in rekening gebracht worden. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter. Dit is geen slimme meter, maar een digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is. Benieuwt wanneer u de slimme meter aangeboden krijgt? Neem dan een kijkje op de website van uw netbeheerder. Weet u niet welke netbeheerder u hebt? Zoek het op via het EAN-codeboek.

Wat vindt u van de slimme meter? Handig, onveilig of een schending van de privacy? Reageer hieronder!


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een gedachte over “De slimme energiemeter weigeren